Primele victime ale cutremurelor de miercuri: un bătrân de 83 de ani mort, mai multe persoane dispărute, și două persoane scoase de sub dărâmături.

Sursa: ANSA.it

Cele opt cutremure de miercuri, 18 ianuarie, 2017, patru din ele având loc într-un interval de numai trei ore cu o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter, nu au trecut fără să lase cel puțin o victimă și câțiva răniți dar și persoane dispărute.

Trupul neînsuflețit al unui bătrân de 83 de ani a fost recuperat de sub dărâmăturile unui stabiliment din Castel Castagna, provincia Teramo, stabiliment distrus în urma cutremurelor de ieri dar și din cauza ninsorilor abundente, scrie ANSA.it.

Între timp, în localitatea Castiglione Messer Raimondo, o femeie de 30 de ani și un tânăr de doar 17 ani au fost salvați de către pompieri de sub dărâmăturile unui agroturism. Aceștia se aflau în stare de hipotermie, dar nu în pericol de moarte, condițiile de sănătate ale femeii fiind puțin mai grave decât a tânărului care se afla cu ea.

Alte 16 persoane care au rămas blocate într-un stabiliment în urma unei avalanșe provocate de cutremurele puternice de ieri au fost salvate ieri seară, după ora 18, de către carabinieri. Cele 16 persoane încercau să mute zăpada acumulată pe acoperișul structurii când au fost prinși de avalanșă.

Tot din cauza unei avalanșe, un bărbat de 60 de ani din fracțiunea Ortolano, localitatea Campotosto, este dat dispărut, acesta ieșind afară din casă după primul seism, împreună cu fratele său, când au fost prinși de o avalanșă de zăpadă. Sosiți cu dificultate la fața locului din cauza zăpezii, salvamontiștii au reușit să scoată pe fratele acestuia de sub zăpada adusă de avalanșa, însă nu au reușit să găsească și bărbatul de 60 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În localitatea Farindola, în schimb, în provincia Pescara, există posibilitatea ca aceste cutremure să fi lăsat în urmă peste 20 de victime, toți clienți și angajați ai hotelului Rigopiano din localitate, aflat la o înălțime de 1.200. Acest hotel ar fi fost lovit și el de o avalanșă, în cursul zilei de ieri, iar din datele înregistrate la Prefectura din Pescara, în interiorul hotelului s-ar afla în jur de 20 de clienți, plus câțiva angajați, aceștia neputând fi contactați nici la prin telefon fix și nici prin telefoanele mobile.

Acest lucru a fost confirmat de către două persoane care se aflau în afara hotelului și au contactat echipa de salvare, anunțându-i că hotelul a fost lovit de o avalanșă, apoi vorbind de unele dărâmături dar și de trei persoane dispărute, scrie ANSA din nou. Aceștia nu au reușit să spună în ce condiții se află persoanele care au rămas izolate în acel hotel.

„E adevărat. La hotelul Rigopiano din Farindola sunt înregistrate 20 de persoane plus angajații, iar echipele de salvare sunt în drum spre hotel cu cea mai mare viteză”, scria pe Facebook, miercuri seara, guvernatorul regiunii Abruzzo, Luciano D’Alfonso, întrebat de un utilizator dacă este adevărată știrea.

„Din păcate a avut loc o teribilă tragedie și se pare că sunt victime, dar nu e nimic confirmat încă. În acea zonă are loc în aceste ore o furtună de zăpadă. O turbină pentru zăpadă se îndreaptă spre hotel pentru a elibera căile de acces, iar în urma turbinei se află coloana mobilă a echipei de salvare. În hotel se aflau 20 de clienți”, a scris tot pe Facebook, miercuri seara, președintele provinciei Pescara, Antonio Di Marco.

„Urgența nu este cutremurul acum, nici pagubele din zona roșie a acestuia, ci zăpada. Avem nevoie urgentă de turbine, nu sunt de ajuns plugurile pentru zăpadă. Avem fracțiuni întregi izolate, cu doi metri de zăpadă”, a dat alarma miercuri primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi.

„În multe zone nu s-a putut ajunge, avem contact cu oamenii de acolo dar sunt izolați. Condițiile drumurilor fac totul să fie mai dificil”, a declarat Fabrizio Curcio, șeful Protecției Civile din Italia. ”Și cine vrea să se miște din loc, să o facă doar după ce s-a informat bine. Nu trebuie forțat ceea ce nu poate fi forțat”, a mai adăugat miercuri Curcio, făcând un apel la oamenii din zonele afectate să nu se deplaseze decât dacă este strict necesar și numai după ce s-au informat și pregătit bine pentru condițiile de drum.

Vă reamintim că, dacă vă aflați în zonele afectate de cutremur și aveți nevoie de asistență, puteți contacta PROTECȚIA CIVILĂ DIN ITALIA (PROTEZIONE CIVILE) la numărul special 800 840 840 sau numerele de Urgență ale Consulatului General al României la Bologna +39 349 1178220 (Marche) și al Ambasadei României la Roma +39 345 1473935 (Lazio, Umbria, Abruzzo).