VIDEO | Cutremur de 4,4 grade în Italia. Cel mai puternic din ultimii 40 de ani în zona Campi Flegrei

O serie de cutremure a zguduit din nou Campi Flegrei (Câmpiile Flegree), o zonă vulcanică din Italia situată la aproximativ 20 de kilometri vest de Vezuviu, în regiunea Campania, cu o activitate vulcanică ridicată.

Seismele au provocat panică în rândul locuitorilor din orașul Napoli și zonele înconjurătoare, inclusiv Chiaia, Vomero, Pozzuoli și Bagnoli.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5, înregistrat la ora 19:51 din seara zilei de luni, 20 mai 2024, a fost urmat de o replică și mai puternică, de 4,4 grade, desfășurată la ora 20:10, la o adâncime de trei kilometri.

Captură de ecran din 2024-05-21 la 05.46.33
Lista cu cutremurele petrecute în ultimele ore. Sursă: ingv.it.

Pe lângă Napoli, cutremurul a fost resimțit și pe insula Procida, în cartierele colinare și centrale ale orașului, dar și în localitățile din apropierea orașului.

Seismul de 4,4 grade este cel mai puternic din ultimii patruzeci de ani în zona Campi Flegrei, depășind recordul anterior de 4,2 înregistrat la data de 27 septembrie 2023.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După replica de la ora 20:10, au urmat mai multe cutremure de intensitate mai mică, printre care unul de 3,9, unul de 3,6, unul de 3,1 și altele cu magnitudinea sub 3,0 grade.

Pompierii au primit numeroase apeluri privind crăpături și prăbușiri de cornișe, tencuieli și plăci de faianță, dar nu au fost raportate victime. Verificările în teren sunt în curs de desfășurare.

La Pozzuoli, autoritățile au decis să închidă școlile și să monteze tabere pentru cei care nu doresc să se întoarcă în locuințele lor.

Peste 35 de familii au fost evacuate, primind asistență psihologică și mese calde. Mulți localnici au preferat să petreacă noaptea în mașini.

Autoritățile din localitatea Pozzuoli au transmis: „Sunt multe raportări la Protecția Civilă și la Poliția Locală, dar liniile sunt suprasolicitate.

În caz de urgență, puteți folosi și mesajele pe pagina noastră de Facebook, indicând adresa și numărul de telefon. Vom răspunde cât de repede putem. Între timp, vă rugăm să rămâneți calmi.”

La Bagnoli, locuitorii au ieșit în stradă îngroziți. Un bărbat, însoțit de copiii săi, a descris experiența după cum urmează: „De această dată a fost grav, părea că nu se mai termină.”

Întrebat dacă intenționează să se întoarcă acasă, el a răspuns: „Să vedem, deocamdată nu.”

Autoritățile locale au organizat Centrul Operativ Comunal (Coc) pentru a organiza echipele de tehnicieni care să evalueze eventualele daune ale clădirilor și pentru a monitoriza situația în continuare