VIDEO | Incendiu pe un feribot care se îndrepta spre Italia. Mai mulți români se aflau la bord, unul dintre ei a ajuns la spital

ACTUALIZARE ORA 12:20: 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la bordul feribotului se aflau 29 de români, aceștia fiind salvați de pe navă.

„Potrivit informațiilor comunicate până la acest moment de către autoritățile grecești reprezentanților misiunii diplomatice, printre pasagerii și personalul navigant salvat se numără 29 cetățeni români. De asemenea, autoritățile au comunicat că toți pasagerii au fost evacuați de pe navă, fiind preluați de alte ambarcațiuni care să-i transporte la țărm. Operațiunea este încă în desfășurare”, se precizează în comunicatul MAE.

MAE informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă: +30 210 6728875 și +30 210 6728879, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție următorul număr de telefon de permanență al Ambasadei României la Atena: +30 6978996222.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O ambarcațiune de tip feribot, deținută de compania Grimaldi Lines și care transporta mașini și persoane din portul grecesc Igoumenitsa spre portul din localitatea italiană Brindisi (Puglia) a luat foc în această dimineață de vineri, 18 februarie 2022.

Imagine de pe o barcă de salvare.

Din primele informații reiese că la bordul ambarcațiunii se aflau 51 de membri ai echipajului și 237 de pasageri. Din informații neoficiale, primite de redacția noastră de la proprietarul unei firme românești de transport persoane și colete, „Apostescu Transport”, circa 27 dintre pasageri ar fi de naționalitate română.

„Noi am venit cu același feribot de la Brindisi, la Igoumenitsa, iar mai mulți colegi de-ai mei, care facem transport persoane și colete între România și sudul Italiei, au urcat pe ambarcațiune în portul Igoumenitsa pentru a ajunge la Brindisi. Din câte am înțeles, la bord se aflau vreo 27 de români, majoritatea dintre ei pasageri pe microbuzele colegilor care fac transport persoane spre Italia”, ne-a transmis transportatorul român.

Am intrat apoi în legătură telefonică și cu Bogdan Tofan, care efectuează de asemenea transport persoane și colete între Bacău și Reggio Calabria și care se afla la bordul feribotului care a luat foc. Din cele relatate de conaționalul nostru reiese că totul a început între orele 04:30 și 05:00 dimineața, ora Greciei, iar cel puțin un șofer român, în vârstă de circa 40 de ani, a ajuns la spital în urma incendiului.

„Nu știu exact câți români se aflau la bord. Știu că noi, în mașină, eram șase, deci eu și cinci pasageri, printre care și un copil de numai 14 luni. Mai sunt vreo șase români pe aici, așadar deocamdată știu de vreo 12”, a declarat Bogdan.

„Incendiul se pare că a pornit de la un camion care se afla pe feribot, nu știu să vă spun mai multe. Pasagerii au fost urcați repede pe trei bărci de salvare, câte 60-70 de persoane pe fiecare barcă. Echipajul de bord a fost foarte profesionist, un băiat italian chiar aș putea spune că a fost un erou. Ulterior am fost preluați de Garda de Finanțe din Italia și am fost duși la Corfu (insulă din Grecia – n.r.)”, ne-a mai spus transportatorul român.

„Un coleg din Galați, care s-a dus înainte de incendiu să doarmă în mașină, este de negăsit. Pasagerii pe care-i transporta spun că nu l-au văzut niciunde în timpul evacuării cu bărcile de salvare. Nu știm ce s-a întâmplat cu el”, ne-a mai transmis inițial șoferul român.

Ulterior, Bogdan Tofan ne-a contact din nou pentru a ne transmite că a primit informații noi cu privire la colegul său, despre care a aflat că a fost salvat de pe navă și transportat la spitalul din Corfu cu elicopterul.

„E ok Costel (numele șoferului care nu era găsit inițial – n.r.), a suferit doar o intoxicație cu fum. Cei de la Ambasada din Grecia s-au mobilizat rapid, s-au interesat de starea lui de sănătate și a tuturor românilor de pe feribot”, a mai declarat Bogdan.

Din fericire, nu rezultă că acest incendiu ar fi provocat victime. În schimb, pagubele materiale sunt foarte mari, conaționalii noștri pierzând fie mașinile cu care își câștigau existența, în cazul transportatorilor, fie bagajele și coletele rămase la bordul microbuzelor, în cazul clienților lor.

„Rămâne de văzut acum să ne despăgubească asigurarea”, a adăugat Bogdan Tofan.

Foto și video: Bogdan Tofan.