VIDEO | Italian mort în Moldova, iubita moldoveancă se apără: „Nu l-am strangulat, l-am ridicat de guler!”

O anchetă în curs de desfășurare în Republica Moldova încearcă să lămurească circumstanțele suspecte care înconjoară moartea lui Franco Bernardo, un bărbat italian în vârstă de 62 de ani, originar din provincia italiană Como, situată în regiunea Lombardia.

Bernardo a fost găsit mort în casa partenerei sale, o femeie moldoveancă din localitatea Soroca, iar autopsia efectuată recent de un medic legist din Italia ar fi relevat că italianul ar fi fost strangulat, potrivit informațiilor furnizate de publicația italiană La Provincia di Como.

Concubina italianului a stat de vorbă însă cu jurnaliștii din Moldova și a explicat pe larg și ea versiunea ei și cum s-a petrecut tragedia.

Bărbatul locuia de aproximativ un an cu partenera sa moldoveancă, în vârstă de 56 de ani, pe care o cunoscuse la locul de muncă, într-un hotel din Como.

Potrivit presei din Italia, casa în care locuiau, situată în localitatea Cerano d’Intelvi, ar fi fost cumpărată pe numele femeii moldovence.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În luna mai a acestui an, cei doi au plecat în Republica Moldova. Înainte de călătorie, comportamentul italianului ar fi devenit neobișnuit, fiind mai nervos, mai tăcut și mai distant, mai scrie presa din Peninsulă.

În noaptea dintre 31 mai și 1 iunie 2023, rudele lui Franco din Italia au fost informate despre decesul acestuia, în timp ce se afla în Moldova cu partenera sa.

Femeia moldoveancă le-a spus că italianul s-a simțit rău după cină și a murit, posibil din cauza consumului excesiv de alcool.

Cu toate acestea, tot conforma celor scrise de presa italiană, femeia și-ar fi schimbat declarația de mai multe ori în zilele următoare, ceea ce ar fi stârnit suspiciuni.

În plus, rudele italianului susțin că femeia moldoveancă le-a informat că repatrierea corpului acestuia din Republica Moldova ar costa 100.000 de euro.

În fața acestor circumstanțe suspecte, familia lui Franco, reprezentată de avocatul Antonio Lamarucciola, a depus o plângere care a activat diplomația internațională.

Consulatul italian de la Chișinău a apelat la forțele de poliție locale, care au obținut un prim raport medical de la spitalul din Soroca. Acesta ar fi indicat faptul că victima avea o fractură la nivelul gâtului, incompatibilă cu o afecțiune cardiacă.

Femeia moldoveancă ar fi declarat apoi că italianul ar fi căzut și s-ar fi lovit de un trotuar, după ce i s-a făcut brusc rău.

Ulterior, ea ar fi oferit o a treia versiune a faptelor, spunând că după ce i s-a făcut rău, i-a aplicat manevre de resuscitare greșite, care ar fi cauzat leziunea de la gât.

Cadavrul lui Bernardo a fost repatriat în Italia în cele din urmă, iar o autopsie făcută și în această țară ar fi confirmat suspiciunile: Franco Bernardo a murit prin strangulare.

Înmormântarea a avut loc la data de 19 iunie, în biserica din Tavernola, localitatea în care bărbatul italian locuia.

Potrivit medicului legist Giovanni Scola, care a efectuat autopsia în Italia, forța exercitată pentru a-l ucide pe Franco Bernardo a fost atât de mare încât a cauzat leziuni interne ce au depășit simpla sufocare.

Acest lucru ar sugera că autorul crimei este probabil un bărbat. De asemenea, raportul autopsiei indică faptul că victima ar fi încercat să se apere, dar nu a reușit să opună o rezistență semnificativă.

În prezent, femeia moldoveancă ar fi principala persoană cercetată în acest caz, dar ea neagă acest lucru.

Într-un efort de a aduce claritate asupra evenimentelor, Parchetul din Roma a dispus un examen tehnic asupra telefonului mobil al victimei.

Se speră că analiza telefonului va furniza o serie de răspunsuri utile pentru anchetă, inclusiv locația dispozitivului în momentul crimei, conținutul ultimelor mesaje trimise și primite, precum și ultimele contacte telefonice ale victimei.

Investigațiile, care implică nu doar Parchetul din Roma și unitatea specială a carabinierilor (Ros), dar și magistratura din Moldova, este departe de a fi simplă.

În Moldova, a fost deschis un dosar cu ipoteza de „ucidere din neglijență”, sugerând un posibil paralelism cu omuciderea din culpă.

Jurnalista Ana Maria Chiriac de la Life Moldova a vizitat-o pe femeia moldoveancă și a stat de vorbă cu ea, dându-i astfel acesteia dreptul la replică.

Într-un video publicat pe canalul YouTube Life Moldova, iubita lui Franco Bernardo explică ce s-a întâmplat în acea seară și cum s-a ajuns la această tragedie.

Plecată la muncă peste hotare pentru a-i oferi o viață mai bună fiului ei, după ce a divorțat de tatăl lui încă din 2001  și s-a văzut nevoită să-l crească singură, ea a muncit o perioadă în România, la Galați, iar din 2011 a plecat în Italia.

În Peninsulă a schimbat mai multe locuri de muncă de-a lungul timpului, apoi a s-a angajat la o pensiune din provincia Como unde l-a cunoscut pe Franco Bernardo, care lucra și el acolo, ca instalator.

„Era un om simplu, foarte simplu și foarte foarte amabil, foarte săritor. Cu el n-aveai motive pentru care să te cerți.

N-aveai motive să-i zici măcar «dă-te mai încolo». Toți vecinii îl îndrăgeau, și aici (R. Moldova – n.r.), și acolo (Italia – n.r.)”, a declarat moldoveanca despre iubitul ei italian.

Franco era divorțat și el, iar cu fosta soție nu era în relații bune, cum nici cu fiul său nu se-nțelegea prea bine și era foarte supărat din acest motiv, a mai povestit femeia moldoveancă.

„El era un om foarte foarte drăguț. El n-a fost un om bogat. N-a avut nimic, absolut nimic. O dată nu ne-am certat.

Da-mi făcea de toate. Mă trezeam dimineața, cafeaua pe masă. Mă duceam să fac baie, patul făcut. Luam aspiratorul să aspir, el din urmă spăla.

Deci știți ce-nseamnă totul?! Vasele, le spăla… deci, totul. Eu om așa bun n-am mai văzut”, a declarat ea.

Cei doi au ajuns în Republica Moldova la data de 27 mai 2023, după ce iubita italianului i-a spus că vrea să se întoarcă în țara ei.

„Eu îi spuneam lui c-o să fac casă aici și cu timpul eu cred că o să mă mut aici (…) Și el a insistat: «Pot să vin și eu în vizită? Când mă inviți? Vreau să vin și eu, vreau să stau aici (în Moldova – n.r.), că aici e libertate, lumea este mai sociabilă»”, a povestit moldoveanca.

Femeia a explicat, de asemenea, cum au decurs lucrurile în ziua tragediei, pentru a fi sigură că lumea va cunoaște și versiunea ei, nu numai cele relatate în presa italiană:

„În ziua respectivă (31 mai 2023 – n.r.) când s-a întâmplat, am fost la Chișinău. Ne-am dus să ducem băiatul și pe noră-mea, că ei plecau deja la Italia și a fost și vecina noastră cu noi.”

Vecina concubinei italianului a povestit și ea jurnaliștilor ce s-a întâmplat la Chișinău, unde atât ea cât și Franco, au fost să efectueze și o vizită medicală.

„Pe drum a fost foarte vesel, adică n-avea nicio problemă, chiar a glumit cu doctorii. Nu pot să zic că avea motive de tristețe sau ceva”, a declarat vecina.

Pe la ora 19:00, cei trei s-au întors la Chișinău, iar mai târziu Franco și partenera sa moldoveancă au dat o mică petrecere în curtea femeii la care au participat și alte patru vecine.

„Am ajuns acasă, am zis că să mâncăm, am pus masa. Era vecina cu noi (…) după aia am chemat-o și pe bunica ei, și pe vecina.

Am stat aici mult, că noi vorbeam de ziua mea, să luăm muzică (…) Și-a luat niște măști de la România și el a început să vină cu măștile alea.

O veselie, o veselie enormă. Am râs foarte tare, el era foarte vesel și ne turna, și ne turna. Un pic de șampanie, un pic de limoncello (…) și foarte vesel a fost”, și-a amintit concubina răposatului.

Una dintre vecinele femeii a confirmat și ea că au râs foarte mult, s-au distrat cu măștile și au băut, dar spune că nu știe ce s-a întâmplat și cum a murit. O altă vecină a povestit și ea, pentru jurnaliștii de la Life Moldova, aceleași lucruri.

Petrecerea se pare că a durat până la ora 21:00 circa, iar femeia moldoveancă și iubitul său italian s-au apucat apoi să facă ordine.

„M-a ajutat să strâng masa și eu i-am zis că mă pun să spăl vasele, iar el a zis că se duce să se spele.

S-a dus atunci și și-a luat tricoul să se schimbe, s-a dus în baie, s-a spălat. Eu mi-am spălat vasele, am măturat și el apoi s-a dus afară cu cățelul, să se joace.

S-a așezat aici și eu m-am dus în cameră să iau tricoul și am văzut că el de la mașină venea vorbind cu cineva și l-am întrebat cu cine, iar el așa mi-a arătat «cu băiatul» (cu fiul italianului – n.r.). Zic bine! M-am dus în baie, m-am spălat, m-am pensat un pic…”, a povestit concubina lui Franco.

În video de mai jos, femeia moldoveancă le explică jurnaliștilor cum l-a găsit apoi pe iubitul ei inconștient după ce a ieșit de la baie.

„Când am ieșit, era aici, cu picioarele încoace, cu capul încolo. L-am luat de brațe repede să-l trezesc, l-am pus pe genunchi. Era foarte greu, foarte greu!

L-am mișcat un pic. Am luat apa, l-am stropit cu apă, l-am adus aici și de guler l-am agățat să-l trag aici. Am început să-i dau cu palmele, să-l trag de nas”, a relatat femeia.

Moldoveanca a cerut apoi ajutorul vecinelor și le-a rugat să cheme o ambulanță, care a ajuns foarte repede. Între timp, ea tot încerca să-l readucă la viață pe partenerul ei, dar fără succes.

„Când m-am dus, ea îl ridicase și îl rezemase de un perete, acolo. Și eu m-am uitat la dânsul, l-am mai zgâlțâit, l-am mai scuturat, l-am mai suflat, l-am mai udat cu apă. Am zis că el n-are puls, nu vorbea, parcă nu suflă”, a declarat vecina care a sărit în ajutorul femeii.

Deși cele două femei sperau ca paramedicii de pe ambulanță să-l salveze pe bărbat, aceștia n-au putut decât să constate decesul, din nefericire.

„I-au pus aparatele… cu inima… și au zis că el nu răsuflă. Ar fi făcut o tromboză. Asta a fost, atât”, a mai povestit iubita italianului.

La locul tragediei au intervenit apoi și oamenii legii care au deschis o anchetă și, în timpul investigațiilor, ar fi găsit o sticlă goală de tărie pe bancheta din spate a mașinii italianului.

„Domnii polițiști au căutat, au investigat tot. Atât a fost și nu am altă versiune. Domnișoara care filma (de la poliție – n.r.) din mașină a adus-o (sticla de tărie goală – n.r.), era pe banca din mașină și el a băut sticla aia cu alcool… 150 de grame, cam era de 50 de grade, 60…

El turna rachiu din ăla de casă și o ținea mereu în ușă la mașină. Și când l-am cunoscut, tot acolo o avea și avea mereu rachiul ăla cu el”, a mai adăugat moldoveanca.

Trupul fără viață al italianului a fost dus apoi la morgă pentru efectuare autopsiei, iar medicul legist a constat că Franco avea diferite probleme de sănătate, în special la un rinichi, precum și colesterolul ridicat.

Iubita victimei a confirmat și ea acest lucru și a spus că italianul ar fi avut și cancer în trecut, dar a scăpat ca prin minune de această boală.

Întrebată de jurnalista de la sursa citată despre cele trei declarații contradictorii date la poliție, femeia moldoveancă a negat vehement acest lucru și spus că o singură dată a dat declarație.

„Vreau să văd alea trei declarații, eu vreau să le văd, că eu am semnat o singură declarație. Vreau să le văd, vă spun sincer.

Asta este versiunea mea și asta va fi, mă duc și la detector, că asta este versiunea mea. Nu am nimic de ascuns”, a mai spus ea.

Referitor la acuzația că bărbatul italian ar fi fost strangulat, femeia moldoveancă explică faptul că nu avea cu ce să-l stranguleze:

„L-am ridicat de aici (arată gulerul hainei – n.r.) să-l ridic la perete, da. Asta doar le-am spus și lor. Normal.

De spaimă, l-am ridicat de subsuoară, l-am întors și l-am ridicat să-l ridic lângă perete, atât! Asta a fost!”

Prin urmare, ea nu înțelege de unde au apărut toate aceste informații eronate cum că bărbatul italian ar fi fost ucis și susține că presa din Italia, de la care a pornit totul, nu știe ce s-a întâmplat acolo.

După deces, iubita lui Franco a anunțat familia acestuia despre tragedie, dar susține că rudele sale cu greu au acceptat să se ocupe de repatrie și abia după opt zile a fost repatriat în Italia.

În plus, fiul bărbatului a acuzat-o pe concubina italianului că ea i-ar fi dat de băut. „Dar nu poți, la un om de 62 de ani, cu de-a sila să-i dai de băut”, s-a apărat femeia.

Jurnalista moldoveancă l-a contactat pe fiul lui Franco pe rețelele de socializare și l-a întrebat dacă este adevărat că femeia ar fi cerut 100.000 de euro pentru repatrierea trupului neînsuflețit în Italia, dar acesta a blocat-o imediat după ce a văzut mesajul și nu a dat niciun răspuns.

Concubina italianului decedat a explicat că toată discuția, care a avut loc de fapt între fosta soție a lui Franco și nora concubinei acestuia (nu cu concubina) a fost despre „sute și sute de euro”, referitor la costul repatrierii.

„A zis că trebuie sute și sute de euro să-l transportăm, că aici nu poate să-l țină mult. Și pe mine m-au chemat cu chestia asta. Așa că n-am vorbit eu.”

Iubita lui Franco neagă, de asemenea, că ar exista o casă în Italia cumpărată pe numele ei: „El a avut un singur apartament, a avut cu soția lui, pe care l-au împărțit (…) El nu avea niciun apartament.”

Cu toate acestea, femeia moldoveancă a declarat că are un imobil pe numele ei în Italia, dar că este cumpărat în rate:

„Am o casă la țară și plătesc banca și acuma, 700 de euro pe lună. Vă arăt și pe telefon. Îmi vine rata. Atât! Dar Franco n-a avut niciun apartament, nu mi-a donat niciun apartament, că n-o avut el. El o avut cu soția lui și cu băiatul.”

„Dar eu regret că nu mai este omul acela bun care era. Într-adevăr un om bun, cu care m-am înțeles foarte mult. Nu avea bani, nu avea avere. Mie îmi trebuia el”, a conchis femeia moldoveancă.

La solicitarea jurnaliștilor moldoveni, anchetatorii moldoveni au refuzat să facă publice informații despre acest caz pentru moment, deoarece ancheta este încă în desfășurare.

Distribuie acest articol