Italiancă izolată la domiciliu în România: „Sistemul sanitar aici e la pământ, nu ar face față unei epidemii precum cea din Italia”

Sara Turetta este o femeie de cetățenie italiană care în 2002 a lăsat în urmă casa și cariera sa din Italia pentru a se muta în sud-estul României, la Cernavodă, unde câinii fără stăpân erau strânși de pe străzi și eutanasiați. Italianca este fondatoarea și președinta asociației „Save the Dogs and other Animals Onlus” (Salvați câinii și alte Animale) și a înființat în România mai multecentre de adăpost și îngrijire pentru animalele abandonate.

În aceste zile, Sara se află în auto-izolare la domiciliu în România din cauza epidemiei de coronavirus după ce pe data de 23 februarie 2020 a plecat de la Milano spre Cernavodă pentru a ajunge la clinica veterinară deschisă acolo, „Footprints of Joy”, unde în fiecare an primesc asistență medicală circa 2.000 de animale.

„Mă aflu în sud-estul României, la Cernavodă, în carantină voluntară la cererea autorităților sanitare române care încearcă să împiedice extinderea epidemiei de coronavirus”, povestește Turetta într-un video publicat de revista italiană Vita.

„Cred că sunt niște măsuri necesare, mai ales dacă ținem cont de fragilitatea sistemului sanitar de aici, din România. Un sistem sanitar care este la pământ, este distrus și fără coronavirus, deci să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă virusul s-ar răspândi ca în Italia. Spitalele nu sunt în măsură să înfrunte o urgență de acele proporții”, a mai adăugat președinta „Save the dogs and other Animals Onlus”.

Sara Turreta a decis să profite de aceste 14 zile în care este constrânsă să stea închisă în casă pentru a termina de scris cartea autobiografică pe care o vom putea găsi în librării din luna septembrie a acestui an.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este o carte cu amintirile mele în care povestesc despre cei 18 ani de activitate ai asociației Save The Dogs în România, deci se încrucișează cu povestea vieții mele, evident, pe lângă cea a asociației pe care am înființat-o și va relata, cu bune și cu rele, ceea ce s-a întâmplat în acești 18 ani. Așadar voi reuși, probabil, să termin ultimele capitole înainte de termen datorită acestei carantine”, a conchis italianca.

La Centrul pentru animale din Cernavodă lucrează astăzi 60 de persoane

După ani de muncă voluntară în diferite centre de adăpost ai câinilor abandonați din Milano, Sara a decis în 2002 să se dedice exclusiv situației de atunci a maidanezilor din România, a căror situație a verificat-o personal în timpul unei călătorii din vara anului 2001.

Străzile orașului Cernavodă erau pline în acei ani de cadavre de câini vagabonzi otrăviți de către operatorii Primăriei, fapt care avea loc într-un mod similar în întreaga țară. Realizând că s-ar fi putut stabili un dialog constructiv cu Primăria pentru a nu mai fi otrăvite animalele, în anul 2002, Sara Turetta a decis să devină promotoarea unui acord cu administrația locală a orașului: mulțumită unei activități intense de sterilizare finanțată cu fonduri din străinătate, cei aproximativ 2.000 de câini fără stăpân de pe străzile orașului nu ar mai fi fost uciși.

Astfel, în octombrie 2002 Sara Turetta a decis să își dea demisia la Milano si să se mute în România, la Cernavodă, unde a pornit activitatea sa de salvare a animalelor abandonate de la zero, restaurând o clădire pusă la dispoziție de către primăria orașului și înființând asociația Save the Dogs and other Animals onlus (Salvați câinii și alte Animale).

Clinica asociației Save the Dogs din Cernavodă. Foto: pagina Facebook
Distribuie acest articol