VIDEO. Moldoveancă crescută în Italia, mesaj pentru Giorgia Meloni privind acordarea cetățeniei italiene

Mihaela Marian, o tânără în vârstă de 26 de ani, născută în Republica Moldova și stabilită de 16 ani în Italia, își spune pe scurt povestea vieții sale într-un videoclip postat pe TikTok, la finalul căruia face un apel perfect legitim către Georgia Meloni, un popular politician italian, președinte al unui partid de dreapta și extremă dreapta descris ca național-conservator, naționalist, tradiționalist, nativist, post-fascist și suveran.

Videoclipul Mihaelei Marian a ajuns viral în scurt timp și atrage atenția asupra problemelor existente pe tema obținerii cetățeniei italiene, cu care se confruntă numeroase persoane. Deși a crescut și studiat în Italia, unde a devenit între timp profesoară, Mihaela nu poate preda ca profesor titular deoarece nu are cetățenia italiană. Tânăra a făcut cererea de obținere a cetățeniei, dar, în probabilitatea că îi va fi acceptată, va deveni cetățean italian abia peste patru ani.

„Bună, vă spun povestea mea”. Așa începe videoclipul Mihaelei Marian, care continuă apoi cu mărturisirea ei sinceră, în care își spune oful ce declanșează reacții de susținere ale utilizatorilor nu numai de pe TikTok, ci și de pe alte rețele de socializare datorită numărului mare de distribuiri.

Mihaela a venit în Italia când avea 10 ani și a învățat aici timp de 15 ani. A terminat școala primară, gimnaziul, liceul și Facultatea de Litere. A primit certificat lingvistic de nivel italian C2, deci limba sa italiană poate fi considerată ca și maternă.

În Moldova nu mai are pe nimeni, prieteni sau rude, ci doar câteva amintiri pe care vrea să le uite. Pentru a solicita cetățenia în Italia a trebuit să plătească 250 euro ca ștampilă, apoi încă 400 euro, apoi să ceară ambasadei Republicii Moldova cazierul său penal care să fie și tradus în italiană. Ca fapt divers, cazierul penal i s-a cerut și când a venit, atunci când avea numai 10 ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ulterior, a fost informată că cererea ei de primire a cetățeniei va fi luată în considerare peste patru ani. Nu i s-a acordat cetățenia, ci doar a fost luată în considerare, după atât de mult timp pierdut și bani cheltuiți. Culmea, statul italian îi cere să dea și un examen B1 pentru a-și dovedi capacitatea lingvistică, în timp ce ea are deja luat examenul C2.

Dar tot va trebui să facă un B1, sau cel puțin Prefectura așa susține. În consecință, când va primi cetățenia italiană, va avea 30 de ani. Între timp, ea nu poate participa la concursuri publice pentru obținerea unui post mai bine plătit, pentru că nu are cetățenie.

Dar Mihaela a studiat in Italia ca să devină profesor. Statul italian i-a dat posibilitatea se a studia și eligibilitatea de a preda, dar nu poate profesa. Într-adevăr, ea poate preda ca profesor suplinitor, dar nu ca unul titular.

„Când copiii mei se vor naște în Italia, nu, nu vor fi italieni, chiar dacă se vor naște și vor crește aici. Dacă eu nu sunt italiană, după ce am crescut aici toată viața, dar nici moldoveancă nu sunt pentru că nu-mi aduc aminte nimic de locul ăla, Giorgia Meloni, ce sunt eu?” întreabă în finalul videoclipului, pe bună dreptate, tânăra moldoveancă. Video mai jos:

@mihaelam801

Io mi chiedo, ma voi vi sentite sconfitti tanto quanto me? #voti #25settembre #25 #life #viral #fyp

♬ suono originale – Mihaela Marian?

Giorgia Moroni este un politician extrem de popular în Italia, fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, actualmente președintele formațiunii politice de dreapta „Fratelli d’Italia” și președinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.