VIDEO. Pensia comunitară pentru românii din Italia. Ambasada României informează

În cadrul sesiunii de informare pe tema drepturilor și obligațiilor lucrătorilor români din Italia, care a avut loc pe 3 martie 2022 la Torino, Andrei Sfîrloagă, consilier diplomatic, atașat pe probleme de muncă și sociale la Ambasada României la Roma, a oferit detalii extrem de importante în privința obținerii pensiei comunitare de către românii care au perioade lucrate atât în țara de origine, cât și în Italia.

„În Italia și România sunt condiții diferite de ieșire la pensie”

Despre vârsta de pensionare, atașatul pe probleme de muncă de la Ambasada României a precizat că pensia comunitară se obține practic în două etape, conform condițiilor din cele două state: „Nu trebuie să îndepliniți cerințele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneți cererea de pensionare în statul în care aveți domiciliul și dacă îndepliniți cerințele obțineți pensia. Ulterior o veți obține și de la celălalt stat, în momentul în care veți îndeplini condițiile.”

În prezent, în România vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei/65 de ani pentru bărbați, iar în Italia toți cetățenii, indiferent de gen ies la pensie la 67 de ani. De asemenea, și stagiul minim de cotizare diferă, în România este de 15 ani, pe când în Italia sunt necesari 20 de ani vechime.

Despre pensia anticipată, Andrei Sfîrloagă a precizat:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În România, cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege (care este de 35 de ani), pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Deci dacă un bărbat a lucrat și a adunat 43 de ani, 35 plus 8 minim, mai devreme decât cei 65 de ani, atunci poate cere pensie anticipată mai devreme, dar nu cu mai mult decât 5 ani. În Italia pensia anticipată se acordă după 42 de ani și 10 luni de cotizare la bărbați, 41 de ani și 10 luni la femei.

Procedura de depunere a cererii: „Solicitarea de pensie se depune în statul în care aveți domiciliu”

„Una din greșelile frecvente pentru cei care au lucrat în ambele țări este aceea că depun cererea de pensionare în alt loc decât cel de rezidență. De exemplu, multe persoane merg în vacanță în România și depun acolo cerere de pensionare. Din verificări rezultă apoi că ultimul loc de muncă și domiciliul sunt în Italia, acolo unde trebuia depusă inițial cererea și așa se produc blocajele”, a explicat atașatul de muncă de la Ambasada României.

Contribuții neplătite de angajatori

„Pot fi revendicate pentru un maxim de 5 ani de la data de la care se face solicitarea”, a precizat Andrei Sfîrloagă. El sugerează ca lucrătorii să verifice periodic dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile la INPS, pe site-ul instituției. De asemenea, persoanele care depun cererea de pensionare trebuie să se asigure că dosarul este complet, că documentele sunt conforme cu originalul și să urmărească în mod constant procedura de soluționare a cererii.

Un video cu specificațiile reprezentatului Ministerului Muncii poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/Rotalianul/videos/523040569539913 

Distribuie acest articol