VIDEO | O româncă a câștigat în Italia titlul de Miss Badante 2021: „Frumusețea e trecătoare, important e să fii mereu tu însăți”

Românca Gianina Paraschiv, originară din Vrancea, este noua Miss Badante 2021. Concursul, ajuns la ediția a VII-a, s-a desfășurat la Roma duminică, 20 iunie, ne-a transmis printr-un comunicat jurnalista Miruna Căjvăneanu.

Românca a reușit să cucerească juriul cu spontaneitatea sa, zâmbetul mereu pe buze, dar și prin (auto) ironie. Gianina, în vârstă de 35 de ani, trăiește în Italia de mulți ani și, în timp ce a lucrat ca îngrijitoare, a studiat pentru a deveni infirmieră. Pe lângă bucuria succesului de la concurs și, se adaugă și satisfacția de a lucra peste puțin timp într-un spital.

Mai jos imagini de la decernarea titlului de Miss Badante 2021:

„Mâine este ziua cea mare, dau examenul și voi deveni infirmieră, așa și voi putea ajuta oamenii lucrând în spital. Peste cinci ani mă văd tot în Italia, lucrând tot cu bătrâni sau bolnavi. În România am o parte din familie, în comuna Vulturu din Vrancea, în dar acum în Italia mă simt ca acasă și nu cred că mă voi întoarce”.

Un gând despre viața de îngrijitoare? „Este o viață plină de sacrificii și dificultăți, dar este frumoasă dacă știi să o trăiești, chiar dacă ești departe de familie. Satisfacția vine din faptul că îi ajuți pe oameni!” Ce calități trebuie să aibă o femeie ca să devină Miss „Frumusețea e trecătoare, important e să fii mereu tu însăți”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În video de mai jos, declarațiile Gianinei Paraschiv pentru jurnalista Miruna Căjvăneanu:

Premiul al doilea a fost câștigat de Ksenia Shkutova, de 37 de ani născută în Ucraina. Nataliia Krasnova, 62 de ani, tot din Ucraina, a câștigat premiul al treilea.

În aceeași zi, a fost acordat și titlul de anul trecut – Miss Badante 2020, în condițiile în care competiția nu s-a putut desfășura din cauza pandemiei.

Astfel, premiul din 2020 a fost câștigat de Lucica Parasca, 63 de ani, originară din România. Născută la Râmnicu Vâlcea, dar crescută la Suceava, spune că a participat cu mare plăcere la concurs: „Nu m-am gândit niciodată că o să devin Miss Badante”, ne-a spus emoționată.

Gianina Paraschiv, Miss Badante 2021, alături de Lucica Parasca, Miss Badante 2020 și de organizatoarea concursului, Elena Rodica Rotaru. Foto: Miruna Căjvăneanu

A convins juriul cu proba artistică: un vals, urmat de un dans pe muzică lăutărească. Mesajul ei, adresat femeilor care fac lucrează în domeniul asistenței casnice, este următorul: „Fetelor, este nevoie de multă răbdare pentru a face această muncă, aveți grijă de voi, de sănătate în primul rând, pentru că este importantă: nu numai pentru voi, ci și pentru familia de acasă!”

În video de mai jos, declarațiile Lucicăi Parasca, Miss Badante 2020: 

„Am avut lacrimi la final, mă bucur că toate concurentele au trăit câteva ore de bucurie și distracție. Am văzut femei puternice care trebuie și vor să meargă înainte în viață, cu orice preț. În cadrul acestei ediții, pe lângă dans, poezie și paradă a modei, am vorbit despre viața îngrijitoarelor, cu problemele dar și cu momentele bune. Aștept cu nerăbdare să organizăm ediția viitoare, pentru că este ceva special pentru aceste doamne. Am lucrat și eu ca îngrijitoare și dedic concursul tuturor doamnelor care lucrează în acest domeniu! La ambele categorii/finala și web, am avut concurente din România, Ucraina, Georgia, Rusia, Bolivia. Juriul de azi a fost format exclusiv din italieni și au ales o româncă, ceea ce ne bucură mult. Titlul web în schimb a fost cucerit de o doamnă din Ucraina”- a declarat la sfârșitul competiției Elena Rodica Rotaru, designer român și organizatoarea evenimentului, în calitate de președintă a Asociației Lika Eventi.

Partenerii medii și sponsorii evenimentului au oferit la rândul lor, titluri și premii: Aneta Anehei (53 de ani, România) – titlul „E&R Fashion”, Vasilica Avramoiu (57 de ani, România) – titlul „Pandataria Film”, Lucica Parasca – „Everywhere Radio”: Natalia Krasnova – titlurile „Mixità” și „Paese Roma”, Ksenia Shkutova – titlul „Tuscia News”, Gianina Paraschiv – titlul „RCS Calabria” și titlul „Las Vegas”.

Foarte binevenite au fost și premiile surpriză oferite de Massimo Meschino, președintele agenției MTM Events și agent din Lazio și Molise pentru concursul național „O fată pentru cinema”, copiilor și tinerilor prezenți la eveniment, care au defilat și ei în costum național românesc.

Miss Badante 2021. Foto: Miruna Căjvăneanu

Categoria WEB: 15 finaliste din 5 țări

În cadrul evenimentului a fost acordat premiul Miss Badante WEB, o nouă categorie a concursului, deschisă femeilor de toate naționalitățile care locuiesc și lucrează în toată Italia, din nord, în Lombardia, până în sudul Italia, în Puglia. A fost dificil pentru juriul web să aleagă câștigătoarea dintre cele 15 finaliste din România, Ucraina, Georgia, Rusia și Bolivia.

Câștigătoare este Zoriana Belei născută în 1984 în Ucraina și care locuiește la Portoverde (Rimini). Spune: „ Am participat pentru că vreau să arăt că îngrijitoarele nu sunt doar femei mai în vârstă, așa cum a fost acum câțiva ani! Sunt mândră că fac această meserie frumoasă, ajut bătrâni și familii. Sper că prin intermediul concursului voi putea cu adevărat să le arăt celor din jur cât de importantă este munca îngrijitoarelor”.

Desfășurarea concursului

Competiția, care a avut loc la restaurantul Las Vegas din Civita Castellana, într-un cadru montan splendid, a avut trei probe. Prima probă, foarte dinamică, a fost prezentarea concurentelor, multe dintre ele în costum tradițional din regiunea lor sau cu ie. Fiecare dintre ele a răspuns apoi la întrebările juriului.

Proba s-a transformat într-un dialog serios, dar în același timp cu note de ironie, între juriu și concurente, cu privire la viața unei îngrijitoare. Pornind de la întrebări despre stereotipuri și realitate, s-a dezvoltat o dezbatere lucidă, uneori cu povestiri dramatice, despre drepturi și muncă, despre vise realizate și probleme. S-a conturat o imagine complexă, avându-le ca protagoniste pe acest doamne, adevărați stâlpi în multe familii din Peninsulă. Rareori într-un concurs de Miss, concurenții, dar și juriul, au arătat, ca acum, voința de a merge dincolo de clișee, cu sinceritate, deschidere și o adevărată dorință de cunoaștere reciprocă.

A doua probă a fost o paradă în rochii de seară. A treia și ultima probă a fost cea artistică. Concurentele au prezentat momente de dans, muzică, monologuri, implicând și publicul din sală, care le-a aplaudat cu entuziasm.

Și iată membrii juriului, sosiți și ei, din toată Italia: președinta Barbara Castellani, jurnalistă și prezentatoare TV, radiantă, cu un zâmbet contagios, Onor. Maria Teresa Baldini, din Milano, chirurg și parlamentară italiană, autoarea cărții „În spatele frumuseții”, Gaetano Alaimo, director al revistei online NewTuscia, Massimo Meschino, președintele agenției MTM Events și agent în Lazio și Molise pentru concursul „O fată pentru cinema”, Michelangelo Letizia, director al revistei Paeseroma.it, Michele Spanò, coafor de succes, câștigător al premiului „Ferrari Awards” pentru carieră, Eugenio Fortino, actor și speaker la RTI Canale 12 Calabria, Nadine Micu, tânără stilistă italo- română, agent exclusiv al Miss World din Agrigento.

Prezentatoarea Elena Rodica Rotaru, împreună cu actorul și solistul Jano Di Gennaro (Radio Everywhere.it), au insuflat evenimentului bucurie și spontaneitate, reușind să scoată în evidență personalitatea concurentelor, care pentru prima dată s-au prezentat în fața unui public, mai ales în calitate de finaliste într-un concurs de Miss.

Nu au lipsit momentele artistice cu invitații români, solistul Nae Leonard care a adus un repertoriu din regiunea sa, Oltenia și tânăra Ana Maria Parjolea, cu cântece frumoase din Bucovina. Melodiile românești s-au alternat cu cele italiene, prin slagăre interpretate de doi artiști foarte apreciați de public (în special de femei) Jano di Gennaro și Eugenio Fortino.

De asemenea, aplaudată a fost prezența Lilianei Larisa Crăciun, designer român care a adus în atenția publicului câteva dintre creațiile sale, prin care promovează motivele și simbolurile prezente pe cămășile tradiționale românești, revăzute într-o cheie modernă.

Programul artistic a fost îmbogățit cu poezie, defilări și nelipsita horă, apreciate de toți cei prezenți, italieni și străini, în egală măsură. Câștigătoarele Miss ale edițiilor trecute, Mirela Serafim și Olga Perca (cu o poezie în italiană) și-au povestit experiența ca femei într-o țară străină. O notă de prospețime a fost adusă de o echipă de modele tinere, condusă de Giulia Ruggeri, care a defilat cu creații E&R Fashion.

Declarațiile juriului

„Concursul a decurs bine, este întotdeauna o plăcere să participi la acest schimb cultural și de idei. Fetele erau foarte autentice și își arătau personalitatea puternică, cu curajul de a se implica chiar și în alte realități decât cea a lor. A ieșit în evidență și latura lor identitară, cu obiceiuri și tradiții din propria țară, ceea ce este foarte frumos. Un semn că nu pierd legătura cu originile lor. Nu vorbim de integrare, ci de conviețuire armonioasă a unui set de culturi, identități care duc apoi la o îmbunătățire a situației în ansamblu. Calitățile câștigătoarei? Autoironia, existența unor valori puternice, respect pentru sine și pentru ceilalți, conștientizarea faptului că exercită o meserie fundamentală ”/Maria Teresa Baldini, medic chirurg și parlamentar italian.

„Expertiză, abilitate, seriozitate și altruism – acestea sunt calitățile pe care le-am văzut la concurentele de astăzi. Sper că inițiativa va crește cu sprijinul mass-mediei și al asociațiilor, pentru a spori valoarea unui multiculturalism… italian!” / Michelangelo Letizia, jurnalist, membru al juriului.

„Nu a fost ușor să alegem câștigătoarele, deoarece toate au avut curaj, chiar doar și acela de a participa la această aventură. Îmi dau seama că vorbim despre un tip muncă care devine din ce în ce mai dificil de făcut, într-o societate îmbătrânită. În plus, câștigătoarea titlului vorbește foarte bine italiană, are multă ironie și își continuă drumul: a studiat pentru a avea un job mai bun, cea de asistentă. A fost un moment de comunitate frumos”/ Gaetano Alaimo, jurnalist, membru al juriului.

„O zi frumoasă, am învățat și eu ceva despre mâncarea românească! Mi-a plăcut cât de hotărâte au fost doamnele. M-a impresionat organizația pusă la punct de Elena Rodica Rotaru și abia aștept să ajung la ediția 2022! / Eugenio Fortino, actor, membru al juriului.

„Trebuie să spun că toate concurentele mi-au transmis multe, am învățat ceva de la fiecare dintre ele. Au o personalitate puternică și asta s-a văzut de la depărtare. Cred că un astfel de concurs poate ajuta societatea în ansamblul ei. Pentru prima dată am mâncat papanasi, un desert românesc! / Jano di Gennaro, solist, speaker radio și prezentator al evenimentului.

„Felicitări organizatorilor pentru această frumoasă competiție, a fost greu să alegem o câștigătoare WEB, pentru mine toate sunt câștigătoare!” – Mihaela Dumitru, membru al juriului WEB.

„Îngrijitoarele sunt persoane cu drepturi, nu doar cu îndatoriri. Nu sunt roboți de exploatat, trebuie să aibă respectul angajatorilor, ceea ce înseamnă, în primul rând, un contract legal. Concursul este o inițiativă care îmbunătățește imaginea acestei categorii, merită să fie adusă în atenție, pentru că puțini cunosc sacrificiile din spatele fiecărei femei”. – Ruggero Raimondo, membru al juriului WEB.