Un român care a lucrat în Italia și s-a întors recent în țară a fost arestat de polițiștii români după ce a incendiat o activitate comercială situată în Palatul Parlamentului.
Nicușor Ochiană, în vârstă de 56 de ani și originar din satul Mărășeni, comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui, este autorul unui atac cu benzină care a provocat incendierea unui magazin de suveniruri din clădirea Parlamentului României, informează ziarul Adevărul.
Incidentul a avut loc marți, 17 septembrie 2024, în zona dedicată vizitatorilor, după un conflict spontan între atacator și vânzătoare.
Conform informațiilor făcute publice până la această oră, Ochiană s-a întors recent din Italia, unde a lucrat mai mulți ani.
Pe pagina sa de Facebook, acesta se descrie ca fiind căsătorit și tată a trei copii, având o prezență relativ activă pe rețelele de socializare, în special în comentarii politice.
Surse apropiate sugerează că bărbatul ar suferi de depresie, iar în trecut ar fi avut probleme cu legea în Italia, fiind acuzat că a condus sub influența alcoolului.
În ziua atacului, Ochiană a intrat în magazinul de suveniruri cu un ghiozdan în spate, unde ar fi avut recipientul cu benzină folosit ulterior pentru a provoca incendiul.
După ce a stropit magazinul, acesta a aprins focul și a fugit rapid din clădire. Camerele de supraveghere din Parlament au surprins întreaga scenă, înregistrând momentul în care magazinul este cuprins de flăcări, iar atacatorul părăsește locul.
Vânzătoarea magazinului a suferit un atac de panică și a avut nevoie de îngrijiri medicale, însă, din fericire, nu au fost raportate victime.
Pompierii au intervenit de urgență, dar toate bunurile din magazin au fost distruse complet de incendiu.
Nicușor Ochiană a fost reținut de poliție la scurt timp după ce a fugit de la locul incidentului.
Autoritățile au instituit filtre la gări, stații de autobuz și la intrările și ieșirile din București pentru a-l găsi pe atacator.
După o amplă operațiune desfășurată de Poliția Capitalei și Jandarmerie, el a fost localizat și capturat, punând capăt căutărilor care au ținut opinia publică în suspans.
Între timp, au fost deschise cercetări sub acuzația de „distrugere, degradare sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun, săvârșită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri”.