Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor lui Isus. Obiceiuri la românii ortodocși

Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, sărbătorită în acest an de creștinii ortodocși pe data de 3 mai, este o zi deosebit de importantă în tradițiile românilor, fiind marcată printr-o serie de obiceiuri și tradiții strâns legate de religie și spiritualitate.

Iată câteva dintre cele mai semnificative obiceiuri:

  • Post și rugăciune: Vinerea Mare este o zi de post negru pentru mulți credincioși, ceea ce înseamnă abstinența completă de la mâncare și băutură pe tot parcursul zilei, până seara, când se poate consuma puțină apă sau pâine. Acest post este menit să simbolizeze suferința și sacrificiul lui Iisus.
  • Prohodul Domnului: Este poate cel mai cunoscut și răspândit obicei asociat cu Vinerea Mare. Prohodul este un serviciu religios special care are loc în biserici, unde se cântă imnuri în cinstea lui Iisus Hristos. Credincioșii participă la procesiuni, purtând icoana lui Hristos pe cruce, care este adesea împodobită cu flori.
  • Vizitarea mai multor biserici: Unii credincioși aleg să viziteze șapte biserici diferite în această zi, simbolizând cele șapte opriri pe care Iisus le-a făcut pe drumul spre Golgota. Este un gest de pioșenie și reflecție spirituală profundă.
  • Împodobirea mormintelor: În unele părți ale României, oamenii împodobesc mormintele cu flori și lumânări, pregătindu-se pentru Sâmbăta Mare, când se comemorează învierea lui Hristos. Această tradiție reflectă respectul pentru morți și speranța învierei.
  • Păstrarea tăcerii: În unele comunități, oamenii păstrează tăcere pe tot parcursul zilei sau evită să desfășoare activități zgomotoase, ca o formă de respect și meditație asupra suferinței lui Iisus.
  • De asemenea, în Vinerea Mare, în unele zone ale țării, sunt persoane care se scufundă în apă de trei ori, crezând că vor sănătoase întreg anul. În alte părți se tămâiază casa și se înconjoară în același timp, de trei ori pentru a alunga spiritele rele.

Superstiții în Vinerea Mare

De această zi sunt legate și superstiții. De exemplu, în unele regiuni, credincioșii nu merg la frizer fiindcă le este teamă să nu le moară cineva drag. Sunt gospodine care nu cos haine sau nu coc pâine de teamă că vor avea soartă grea și ghinion în casă. Pe lângă acestea, sunt zone unde românii evită să sacrifice animale, cu gândul că vor atrage răul.

Ce spune Sfânta Scriptură despre Vinerea Mare

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din Sfânta Scriptură aflăm că Iisus Hristos a fost răstignit în Vinerea Mare, după ce a fost vândut, pentru 30 de arginți, de către unul dintre apostolii săi, Iuda. După ce Iisus a fost biciuit, Pilat s-a spălat pe mâini și a hotărât răstignirea Lui.

Tot Pilat a decis ca Iisus să-și poarte în spate crucea (pe care avea să-i fie bătute mâinile și picioarele în cuie) în drumul către Golgota. Pe acesta a fost iar biciut, bătut cu urzici, i s-a pus pe cap o coroană de spini, deoarece iudeii credeau că vor să fie liderul lor.

Ajuns la locul execuției și după ce a fost răstignit, deasupra crucii, lui Iisus i s-a așezat următoarea tăbliță, în mod ironic: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Mai departe, în Sfânta Scriptură este scris despre buretele umezit cu oțet, despre sulița cu care Iisus a fost străpuns, despre ceilalți doi oameni de lângă Iisus răstigniți tot pe cruce, despre celebra Lui afirmație, „Doamne, iartă-i că nu știu ce fac” sau despre cutremurul care s-a năpustit asupra oamenilor după ce Iisus și-a dat ultima suflare.