Vreme rea în Italia: morți, răniți, daune materiale și școli închise

Duminică, 28 octombrie, a fost o zi cu vreme deosebit de rea în peninsula italiană, s-au înregistrat vânturi puternice și ploi abundente care au dus la decesul unor persoane și rănirea altora. La Roma, astăzi, 29 octombrie școlile rămân închise pentru elevi și studenți. În Friuli Venezia Giulia și Liguria s-a instaurat alerta de grad maxim și s-a mobilizat serviciul național de Protecție Civilă. Afectate și regiunile Piemonte, Veneto, Trentino Alto Adige, Toscana, Abruzzo, Lazio și Calabria.

În nordul Italiei ploile au umflat râurile cauzând inundații, la Veneția se așteaptă o creștere a mării de peste 40 centimetri, iar Genova a fost devastată de o tornadă. Vijeliile au distrus mașini, au smuls copacii și au desprins bucăți din acoperișuri și clădiri.

În Crotone (Calabria) din cauza furtunii patru bărbați au fost uciși după ce o grămadă de pământ și noroi a căzut pe ei în timp ce lucrau la o conductă de canalizare. În apropierea Romei, la Civitavecchia, un muncitor român a fost rănit după ce o macara s-a răsturnat din cauza vântului puternic.

Pentru luni, 29 octombrie, meteorologii anunță furtuni violente de la nord la sud și în unele cazuri, rafale de vânt care pot ajunge la 100 de kilometri pe oră. Protecția Civilă a declanșat o alarmă de cod roșu pentru 6 regiuni: zonele subalpine din Lombardia, o mare parte din Veneto, Friuli Venezia Giulia și Liguria, precum și pe întreg teritoriul regiunii Trentino Alto Adige și o parte din Abruzzo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministerul Afacerilor de Externe îndeamnă cetățenii români afectați să contacteze misiunile diplomatice românești din teritoriu:

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523352; +390683523344, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de permanență: +393451473935.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet http://roma.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.