Vreme rea în Italia, risc de inundații în mai multe regiuni. Avertizările meteorologilor

Furtunile fac ravagii în Italia din cauza unui nucleu ciclonic mediteranean care s-a abătut în aceste zile asupra Peninsulei. Pentru miercuri, 23 noiembrie, meteorologii au emis atenționări de cod galben, cu ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și furtuni violente în regiunile Sicilia, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Umbria, Marche, Veneto și Friuli Venezia Giulia. Pentru unele zone din Abruzzo și Sardinia a fost emis cod roșu.

În ultimele două zile mai multe zone din Italia au fost afectate de vremea rea. S-au înregistrat ploi abundente și vânt puternic de la nord la sud, iar situația nu pare să se îmbunătățească, cel puțin în următoarele ore.

Mai multe școli au rămas închise în Lazio și Campania. Un total de cinci familii au fost strămutate în zona Passo della Sentinella, la gura râului Tibru, din cauza inundațiilor. Nouă persoane, printre care și un minor, au petrecut noaptea la hotel.

în Sicilia s-au înregistrat vijelii puternice. La Messina un copac a căzut peste două mașini și trei oameni au fost răniți.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Zeci de sesizări au fost primite de pompierii din provincia Caserta pentru intervenții referitoare la alunecări de teren, acoperișuri luate de vânt, dar mai ales ramuri nesigure și copaci doborâti de furia vântului. Aproximativ cincizeci de intervenții au fost efectuate pe teren.

Autoritățile din orașul italian Veneția, au anunțat, marți, activarea sistemului de protecție la inundații din pricina ploilor abundente. Apa a depășit cu aproximativ 170 de centimetri nivelul normal. La primele ore ale dimineţii, Veneția şi-a activat sistemul de protecţie la inundaţii cunoscut sub numele de MOSE, care include o reţea de 78 de ecluze galbene instalate la intrările în lagună. MOSE a fost dat în funcţiune în anul 2020 și a contribuit la evitarea unor inundaţii majore.

Și în Croația și Serbia s-au înregistrat fenomene meteo extreme, iar nucleul ciclonic din Marea Mediterană urmează să ajungă și deasupra României. Va fi vânt puternic de peste 100 de km/h în Carpaţii Meridionali, ploi în aproape toată ţara şi ninsori la munte.

Distribuie acest articol