Vreme rea în Italia, un pod s-a prăbușit și o persoană este dată dispărută

Nordul Italiei se confruntă cu condiții meteorologice severe, pe măsură ce ploile torențiale și grindina îngenunchează regiunile din Friuli Venezia Giulia până în Emilia Romagna, trecând prin Liguria.

Situația este deosebit de îngrijorătoare în provincia Parma, unde un pod s-a prăbușit parțial și un bărbat este dat dispărut.

Vremea rea a pus stăpânire pe Italia centrală și de nord

Încă de la primele ore ale zilei, ploile torențiale s-au abătut asupra regiunilor Emilia Romagna, Liguria și Friuli Venezia Giulia.

Protecția Civilă a emis alerte meteo cu coduri roșii și portocalii pentru furtuni, școlile au rămas închise în multe localități, iar pagubele încep să se acumuleze. Un bărbat este dat dispărut în Parma.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un pod peste râul Taro, la Ozzanello în comuna Terenzo (Parma), s-a prăbușit parțial din cauza creșterii nivelului apei. Tehnicienii de la Provincia Parma sunt la fața locului pentru verificări.

În Emilia Romagna, râul Nure a ieșit din matcă, inundând zonele din Farini și Mareto. Au avut loc și inundații și alunecări de teren în zona Ferriere, provocate de apa care se scurge spre vale prin păduri.

Toată situația este monitorizată constant de către prefectură, autoritățile locale, pompierii și carabinierii. În Parma, un bărbat este dispărut din cursul zilei de ieri, după ce a fost văzut agățându-se de un trunchi în râul care traversează orașul.

Astăzi, școlile sunt închise în 19 comune din provincie din cauza alertei meteo: Albareto, Bardi, Bedonia, Berceto, Bore, Borgo Val di Taro, Compiano, Corniglio, Fornovo, Langhirano, Lesignano Bagni, Monchio delle Corti, Palanzano, Solignano, Terenzo, Tizzano, Tornolo, Varano Melegari, Varsi.

În Liguria, starea vremii este de asemenea severă, cu ploi și grindină în Genova și în centrul Levante.

Președintele regiunii, Giovanni Toti, a postat pe pagina sa de Facebook că o furtună puternică, cu fulgere și grindină, a lovit Genova în jurul orei 6:30 dimineața, provocând inundații în Corso Italia și în partea estică a orașului.

Acesta a fost cel mai violent episod din cadrul alertei meteo cu cod portocaliu care a afectat mare parte din Liguria de aseară. Ulterior, perturbația s-a mutat spre interior și Levante ligure. Până acum, nu au fost raportate daune semnificative sau situații critice”, a spus Toti.

Meteorologii de la Arpal prognozează că frontul perturbației va ajunge în centrul Levante în prima parte a după-amiezii. Alerta portocalie va rămâne în vigoare până la ora 20:00 astăzi.

În Friuli Venezia Giulia, situația este dificilă, Protecția Civilă emițând o alertă meteo portocalie pentru ziua de astăzi și până marți, 31 octombrie, pentru întreaga regiune, cu excepția orașului Trieste.

În această dimineață, au avut loc maree înalte și inundații, cu ploi intense sau abundente local, furtuni și vânt puternic. Totuși, se așteaptă o îmbunătățire generală a vremii începând de mâine după-amiază, și o creștere a presiunii atmosferice.

În Toscana, copacii căzuți și alunecările de teren între Pisa și Massa creează de asemenea probleme.

„În timpul nopții, au avut loc intervenții pentru copaci căzuți pe drumuri și mici alunecări de teren în Pistoia, Massa Carrara și Lucca”, a scris pe profilul său de Facebook președintele regiunii Toscana, Eugenio Giani.

„Nivelul râului Magra este în creștere din cauza precipitațiilor din amonte în Lunigiana, debitul la Pontremoli fiind aproape de 400 metri cubi pe secundă”, a adăugat Giani.

Se așteaptă o intensificare a fenomenelor meteorologice de la ora 18-19 astăzi până în primele ore ale zilei de mâine, începând cu zonele de nord-vest ale Toscanei.