Wizz Air și Ryan Air verificate de Protecția Consumatorilor în România. Despăgubirile pe care pasagerii le pot primi

Peste 600 de plângeri au fost depuse de către pasagerii companiilor aeriene Wizz Air și Ryan Air, de la 31 aprilie 2021 și până în prezent, la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), nemulțumiți fiind de anularea zborurilor sau alte probleme întâmpinate în planificarea călătoriilor.

Potrivit unui comunicat de presă publicat vineri, 1 iulie 2022, pe site-ul oficial ANPC, 500 dintre aceste plângeri vizează compania Wizz Air, în timp ce Ryan Air are la adresa sa 114 plângeri.

„De la Cuza am învățat că nu trebuie folosite două măsuri pentru același lucru. Povestea cu ocaua mică. Dacă s-a evaluat activitatea unei companii aeriene, atunci trebuie să o verificăm și pe a celorlalte, aflate în aceeasi situație”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

„Trist este că aici povestea va fi mai lungă, cele două nefiind de pe teritoriul României. Chiar și pe jos, pentru că avioanele lor nu prea mai zboară, vom ajunge la destinație și măsurile vor fi în consecință! Drum bun să avem!”, a mai adăugat Constantinescu.

Direcția Generală de Control și Supraveghere Piață, împreună cu Centrul European al Consumatorilor România (ECC Romania), sunt instituțiile care vor conduce această anchetă, se mai arată în comunicat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Toate reclamațiile la adresa companiilor aeriene, primite pe teritoriul României, vor fi centralizate de ANPC pentru a putea completa si definitiva informațiile.

ANPC sfătuiește pasagerii păgubiți să încerce mai întâi o rezolvare amiabilă a problemelor de acest gen, adresându-se direct operatorilor economici sau agențiilor de turism prin care au cumpărat biletele.

„În situația în care drepturile acestora (ale pasagerilor – n.r.) sunt încălcate, să se adreseze autorităților competente, reamintind totodată că, în conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat”, informează ANPC în comunicat.

Potrivit sursei citate, pasagerii pot cere despăgubiri chiar și atunci când compania aeriană asigură un zbor alternativ pentru cel pierdut.

Totodată, mai scrie instituția română, recuperarea sumelor cheltuite pe bilete se poate face fie amiabil, la operatorul economic, fie prin intermediul ANPC și ECC România, care oferă asistență gratuită.