Zbor anulat după ce o pasageră a confundat ușa de urgență cu ușa toaletei. Femeia nu mai călătorise niciodată cu avionul

O pasageră care călătorea pentru prima dată în viața sa cu avionul a provocat haos după ce a deschis din greșeală o ușă de urgență, crezând că este ușa toaletei, declanșând evacuarea aeronavei și anularea zborului.

Potrivit publicației South China Morning Post, incidentul a avut loc la data de 4 iulie 2024, la bordul unui zbor Air China CA2754, programat să zboare de la Quzhou, un oraș din estul Chinei, către Chengdu, situat în sud-vestul țării.

Pasagera, care zbura cu avionul pentru prima dată, a deschis ușa de urgență din greșeală, ceea ce a dus la declanșarea toboganului de evacuare.

În urma acestui incident, aeronava a trebuit să fie evacuată complet și zborul a fost anulat.

Pasagerii afectați au fost relocați la un hotel și au primit compensații în valoare de 400 de yuani (aproximativ 55 de dolari americani) fiecare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Femeia care a deschis ușa de urgență a fost dusă și ea la hotel pentru a fi interogată de poliție.

Un alt pasager, cu numele Cheng, a declarat că femeia a deschis ușa în liniște, fără ca nimeni să observe.

„Când toboganul de evacuare s-a declanșat, chiar și însoțitorii de bord au fost surprinși. Pasagera a izbucnit în lacrimi când a auzit că va trebui să plătească despăgubiri”, a spus Cheng, citat de Chongqing Morning Post.

Incidentul a atras atenția pe scară largă pe rețelele sociale din China. Un utilizator de pe Weibo a comentat:

„A fi pentru prima dată într-un avion nu este o scuză. Ar fi putut pur și simplu să întrebe echipajul unde este toaleta.”

Alt utilizator a subliniat: „Dacă ușa de urgență se deschide atât de ușor, nu este predispusă la activări accidentale? Acest lucru pare a fi un defect de proiectare al aeronavei.”

Ușile de urgență ale aeronavelor sunt proiectate pentru a fi deschise ușor însă, pentru a asigura accesul rapid în caz de urgență.

În mod normal, echipajul de zbor le reamintește frecvent pasagerilor să nu le activeze accidental.

Costul activării unei uși de urgență variază între 100.000 și 200.000 de yuani (aproximativ 28.000 de dolari americani), în funcție de modelul aeronavei.

După declanșarea toboganului de evacuare, aeronava poate fi imobilizată pentru câteva zile pentru întreținere.

În China, deschiderea neautorizată a ușilor de urgență ale aeronavelor este ilegală și poate duce la amenzi mari și detenție administrativă.

În iunie 2017, un pasager de pe Aeroportul din Beijing a fost reținut pentru 12 zile după ce a deschis accidental ușa de urgență și a activat un tobogan de evacuare.

În februarie 2015, un alt pasager de pe un aeroport din provincia Jilin, în nord-estul Chinei, a deschis o ușă de urgență în timpul taxiului și a trebuit să plătească despăgubiri de 35.000 de yuani (aproximativ 4.800 de dolari americani).