Zbor Ryanair redirecționat la 250 km distanță de destinație pentru că a întârziat 7 minute. Reacția companiei

Un incident neobișnuit a avut loc în noaptea de marți spre miercuri în spațiul aerian european, când un avion Ryanair, care a decolat din Vilnius, Lituania, cu destinația Berlin, a fost nevoit să aterizeze la 250 de kilometri distanță, în Hannover, din cauza unei întârzieri minime și a reglementărilor stricte privind zborurile de noapte pe aeroportul din capitala Germaniei.

Zborul FR1471, operat de un Boeing 737, era programat să aterizeze pe aeroportul Berlin-Brandeburg marți seară, dar a părăsit pista din Vilnius cu o întârziere de aproximativ 90 de minute față de ora planificată, 22:50.

Întârzierea a fost cauzată de factori operaționali și a fost amplificată în timpul zborului de condiții meteorologice nefavorabile, care au împiedicat recuperarea timpului pierdut.

Totuși, datorită diferenței de fus orar dintre Lituania și Germania (o oră în minus), avionul a ajuns la Berlin doar cu șapte minute peste termenul limită permis pentru aterizările nocturne.

Regulamentul aeroportului Berlin-Brandeburg interzice orice aterizare sau decolare între orele 23:30 și 5:30, cu o posibilă derogare pentru aterizări până la miezul nopții, în cazuri excepționale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
OFERTELE ZILEI PE AMAZON

În acest context, pilotul a solicitat permisiunea de a ateriza, argumentând că întârzierea era minimă, însă autoritățile germane au refuzat cererea.

În lipsa unei autorizații, aeronava a fost redirecționată către aeroportul din Hannover, unde a aterizat în cursul nopții.

Pasagerii au fost apoi îmbarcați într-un autocar și au parcurs pe cale rutieră cei aproximativ 250 de kilometri până la Berlin, o călătorie de circa trei ore.

Reacția companiei Ryanair nu a întârziat să apară. Marcel Meyer, responsabil pentru comunicare al operatorului aerian în Germania, a calificat drept „inacceptabil” comportamentul aeroportului din Berlin.

„Ar fi fost suficient un minim de flexibilitate pentru a evita un disconfort grav pentru sute de pasageri”, a declarat Meyer.

El a mai adăugat că „permiterea aterizării ar fi avut mai mult sens și din punct de vedere ecologic, evitând un zbor suplimentar și o deplasare rutieră de trei ore.”

Incidentul a generat reacții împărțite în rândul experților din domeniul aviației. Unii susțin că autoritățile aeroportuare din Berlin, recunoscute pentru respectarea strictă a reglementărilor, au procedat corect, în conformitate cu normele impuse pentru protejarea locuitorilor din zonele apropiate față de zgomotul produs de traficul aerian pe timp de noapte.

Pe de altă parte, există voci care consideră că, în acest caz, se putea face o excepție justificată, întrucât întârzierea a fost una minoră, iar impactul asupra liniștii publice ar fi fost nesemnificativ în comparație cu disconfortul pasagerilor.

Analiștii din domeniu atrag totodată atenția că zborurile care pornesc cu întârzieri semnificative ar trebui planificate cu mai multă precauție, având în vedere eventualele restricții ale aeroporturilor de destinație.

Potrivit acestora, redirecționarea către un alt aeroport ar trebui să fie un scenariu prevăzut încă de la plecare.

În ciuda inconvenientului, unii observatori subliniază că soluția aleasă — devierea către Hannover și continuarea călătoriei cu autocarul — a fost, în circumstanțele date, preferabilă anulării complete a zborului, care ar fi forțat pasagerii să petreacă noaptea în Vilnius.