Grecia: 50 de morți și 150 de răniți în incendiile scăpate de sub control

Numărul morților din cele două incendii de vegetație izbucnite în apropierea Atenei este de cel puțin 50 de morți, declară reprezentanții Protecției civile din Grecia, scrie Skytg24. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, a mai spus că cel puțin 150 de persoane au fost spitalizate, 10 dintre ele în stare gravă. Incediile au izbucnit în după amiaza zilei de 23 iulie și au continuat pe timpul nopții.

Garda de coastă a Greciei a declarat că trupurile a trei femei și al unui copil au fost găsite în mare. Primul ministru Alexis Tsipras a avansat ipoteza că incendiile au fost aprinse de o mână criminală.

Autorităţile au somat populaţia să-şi abandoneze locuinţele după ce vânturile puternice au alimentat cele mai grave incendii de mai bine de un decendiu. Acestea s-au stârnit în două locuri opuse ale capitalei, distrugând proprietăţi şi determinând închiderea unei autostrăzi.

Majoritatea victimelor au murit în propriile locuinţe ori în maşinile personale în Mati, o staţiune de vacanţă aflată aflată la 29 de kilometri de Atena, care a fost devastată de incendiul care s-a stârnit la 17.00 ora locală, potrivit putătorului de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos. „Mati nu mai există. Am văzut cadavre şi maşini incendiate. Mă simt norocoasă că însă sunt în viaţă”, a declarat un martor pentru o televiziune locală.

Odată cu căderea întunericului, amploarea dezastrului a fost imposibil de măsurat, ţara transformându-se într-o cutie cu chibrituri, au relatat o parte dintre salvatori, în contextul unei veri caniculare cu temperaturi care au depăşit şi 40 de grade.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Incendii în Grecia, cel puțin 50 de morți și 150 de răniți. Oameni în fugă. Sursa foto: Getty Images

Grecia a adresat un apel de ajutor pentru combaterea incendiilor de la partenerii din Uniunea Europeană, Cipru şi Spania fiind primele ţări care s-au oferit să ajute.