Zeci de muncitori agricoli români s-au răsculat la o fermă din Germania: „Am fost păcăliți!”

Zeci de muncitori agricoli români s-au răsculat la Zeiskam împotriva patronului german și a firmei românești de intermediere a forței de muncă, după ce le-a fost promisă inițial o plată mai mare ca mai apoi să primească mult mai puțin. Iuliana Zoicaș, una dintre muncitorii români păcăliți, a publicat pe pagina sa de Facebook un video în direct care a strâns în scurt timp sute de mii de vizualizări și mii de distribuiri.

Iuliana Zoicaș este la cules de ceapă la Zeiskam, în Germania, împreună cu alte câteva zeci de români, iar în video publicat în direct, de la fața locului, explică: „La început a zis că ne plătește cu 2,40 de euro la ladă, dar la urmă ne dă doar 1,50. Doamna Olga, de la firma din Sălaj cu care am venit este o mincinoasă!”

„Distribuiți, distribuiți”, își îndeamnă Iuliana colegii, „să știe cei de acasă să nu mai vină aici, ne mai ia și 300 de euro de fiecare când venim și noi nu facem nimic bani aici”, spune referindu-se la firma românească de intermediere a forței de muncă.

Supărați, muncitorii români au lăsat lucrul în câmp și au mers la patronul german pentru a primi explicații. „Vrem dreptate, vrem dreptate”, se aud strigând. Mulți, aproape toți, nu știu limba germană și nici nu știu bine nici să explice în ce zonă a Germaniei sunt. „Plătim 10 euro pe zi chirie și condiții nu-s! La muncă taie lăzi și nu ne plătește cât ne-o zis de-acasă. Ne promite una în țară la plecare și odată ajunși la muncă ne dă mult mai puțin. Hoție și minciună!”

În video, români înfuriați, femei, bărbați, cu găleți în mâini și chipuri obosite de muncă, imagini cu containerele în care dorm sub soarele arzător al verii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Viața grea a muncitorilor agricoli români din străinătate nu mai este o noutate pentru nimeni. Munca grea, obositoare, condițiile de transport și de cazare de multe ori inumane, exploatarea, mărunțișul care li se aruncă la sfârșitul zilei de lucru au făcut din ei sclavii Europei. O sclavie care a fost numită ca fiind una „modernă”, dar subjugarea acestor oameni, legați cu lanțurile sărăciei de angajatori și intermediari fără scrupule, ne duce cu gândul departe, la niște vremuri de iobăgie pe care le credeam demult apuse. De foarte multe ori muncitorii români sunt și victimele unor firme românești de intermediere a forței de muncă, în care oamenii își pun speranța, iar ele profită enorm de pe urma conaționalilor noștri.

Mai jos, video publicat de românii de la ferma agricolă din Zeiskam:

Gepostet von Zoicas Iulyana am Mittwoch, 31. Juli 2019

Distribuie acest articol