Zeci de tone de deşeuri textile din Italia au intrat ilegal în țara noastră. Returnate de către Garda de Mediu

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu Călăraşi au returnat marţi, 22 februarie, 22 de tone de deşeuri din materiale textile în Italia, ţara de provenienţă. Marfa fusese introdusă ilegal în România de către un operator economic, informează Adevărul.

Garda de Mediu a trimis înapoi în Italia marfa adusă ilegal în ţară.

Descoperirea acesteia a fost făcută în luna ianuarie 2022, în urma unor percheziţii într-un caz de import ilegal de deşeuri, când poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au găsit peste 600 de tone de deşeuri care ar fi intrat în ţară, deşi nu au respectat prevederile legale de păstrare, sortare sau reciclare.

Trei mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Teleorman au fost puse atunci în aplicare pe 28 ianuarie, de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă.

La percheziţii a fost descoperiţi la o locaţie din judeţul Călăraşi, 40 de baloţi ce conţineau 19.000 kg deşeuri textile. Acestea erau depozitate neautorizat şi proveneau din Italia fiind introduse pe cale rutieră în România în anul 2019 de către o societate comercială declarând bunurile ca fiind „fibre textile – diferite culori”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Polițiștii de frontieră au acţionat în cooperare cu comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, poliţişti din cadrul Serviciului Poliţie Transporturi Maritime al Inspectoratului General al Poliţiei Române şi inspectori din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, sub coordonarea procurorului de caz specializat şi învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanţa.