Ziarul italian La Repubblica acuză polițiștii de frontieră din România de corupție

„Moldovenii ajung în Italia fără nicio problemă, pe cale terestră, cu autocare pe care apare scris „cursă ocazională”. Dar nu este ocazional mai deloc. Este un trafic organizat și eficient, la prețuri mici și care, din câte am aflat chiar de la călători, este alimentat de corupția polițiștilor de frontieră din România care primesc bancnote ascunse în paginile pașapoartelor.”

Acuzațiile de mai sus sunt formulate de jurnalista italiancă Arianna Di Cori care a publicat în ediția din 2 august 2020 a ziarului La Repubblica o anchetă referitoare la sosirea cetățenilor moldoveni pe teritoriul Italiei, în ciuda faptului că în această țară este interzis, momentan, accesul acestora fără un motiv întemeiat. Mai multe autocare cu numere de înmatriculare din Republica Moldova, susține jurnalista, fac săptămânal transport de persoane pe ruta Chișinău – Roma fără a ține cont de restricțiile impuse de italieni.

„Și totul se întâmplă la lumina zilei, promovat prin pliante și bilete de vizită cu scrisul „Transport pasageri și colete” chiar și pe Faceboook, cu numere de telefon din Italia și Moldova și spre diferite destinații: Roma, Padova, Milano, Trento, Belluno, Treviso și diferite alte orașe din centru-nord”, scrie La Repubblica.

Articol din „La Repubblica”

Potrivit sursei citate, cetățenii moldoveni ies din țara lor prin punctul de trecere a frontierei Giurgiulești, prin urmare, polițiștii de frontieră români din Galați ar fi cei care primesc mită pentru a închide ochii la trecerea autocarelor.

„Pot să fie 50 de euro, dar și mai mult, depinde de polițist și de cât decide și șoferul să bage în buzunar. Vorbim de cel puțin 3.000 de euro pe lună care intră în buzunarele agentului vamal, o sumă considerabilă. Și odată intrați în Europa nu mai există niciun pericol, autocarele nu sunt oprite niciodată”, explică surse citate de jurnalista italiancă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI