Zîna și Maurizio, o iubire criminală care nu a fost denunțată la timp și care a lăsat trei fetițe fără mamă

Erau căsătoriți de 13 ani și aveau două fetițe în vârstă de 12 și 8 ani. Ea mai avea o fată de 16 ani dintr-o relație precedentă. Cele trei fetițe vor trebui să crească acum fără mama lor, în timp ce tatăl lor își va petrece, probabil, tot restul vieții în închisoare.

Se numea Zînaida Solonari – Zîna pentru prieteni – tânăra mamă moldoveancă de 36 de ani ucisă cu sânge rece și premeditare în noaptea de sâmbătă spre duminică, 6 octombrie 2019. Criminalul?! Nimeni altul decât cel care se presupunea să-i fie alături tot restul vieții, soțul ei, un bărbat italian de 47 de ani pe nume Maurizio Quattrochhi.

Zîna Solonari, 36 de ani, mamă a trei fetițe

Zîna era originară din Basarabeasca, Republica Moldova și venise în Italia cu mulți ani în urmă. Aici l-a cunoscut pe Maurizio, originar din provincia Bergamo, cu care s-a căsătorit în anul 2006 și au adus pe lume împreună două fetițe. Ea lucra în restaurante și hoteluri pe post de chelneriță, dar lucra și ca model, scrie La Repubblica. El a lucrat într-o pizzerie în trecut și în ultimul timp lucra ca zidar la o firmă de construcții de unde fusese concediat nu demult.

Maurizio Quattrocchi, 47 de ani

Relația dintre Zîna și soțul său italian a mers bine o perioadă, dar în ultimii ani el începuse să aibă crize de gelozie. Momentan nu există indicii că o bătea și ea nu l-a denunțat niciodată pentru nimic, deși Maurizio avea unele antecedente penale pentru furturi și conducerea autovehiculului în stare de ebrietate.

Săptămâna trecută însă, femeia moldoveancă a chemat pentru prima dată carabinierii la apartamentul de pe via Crema din Cologno al Serio, provincia Bergamo, unde cei doi locuiau cu fiicele lor. Motivul: Maurizio făcuse o criză de gelozie, era convins că Zîna are pe altcineva și începuse să devină agresiv, să o amenințe. Militarii au răspuns apelului și s-au prezentat la adresa indicată, dar femeia a refuzat să-l denunțe pe soț în cele din urmă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Dacă pleci, te omor și apoi mă sinucid”, i-a spus Maurizio soției sale.

Văzând comportamentul bărbatului, care își amenința soția că o omoară, carabinierii au sfătuit-o pe Zîna să plece din acea casă, înainte ca situația să se agraveze. Femeia i-a ascultat și bine a făcut, dar, din păcate, nu și-a luat toate măsurile de precauție. Tânăra mamă și fiicele sale s-au mutat la sora sa, Axana, care locuiește în același oraș, pe via Alberto da Giussano, la numai 3 kilometri distanță de locuința cuplului, fiindcă așa fetele puteau să continue să meargă la școală fără prea multe dificultăți.

Zîna nu s-a gândit nicio clipă măcar că omul cu care a împărțit 13 ani din viața sa și căruia i-a dăruit două fiice frumoase o va aștepta în noaptea de sâmbătă spre duminică în fața clădirii unde se mutase, la sora ei. Cu atât mai puțin s-a gândit că la el va avea un cuțit de bucătărie pe care-l va folosi pentru a o înjunghia. O dată în gât și o dată în torace, de ajuns cât să-i ia viața în câteva minute doar.

Ar fi putut evita această tragedie Zîna? S-ar fi putut apăra cumva de acest monstru egoist căruia nu-i păsa decât el însuși și de dorințele sale? Ar fi ajutat-o cu ceva să-l denunțe la carabinieri atunci când trebuia pe soțul ei? Sunt întrebări pe care cu siguranță ni le punem cu toții acum și ne dorim să găsim un răspuns, dar cert este că orice măsură de precauție am lua pentru a evita o astfel de tragedie, niciodată nu ar fi de ajuns. Trebuie să învățăm să fim mai precauți, să ne așteptăm la orice de la oricine, mai ales când mesajul e foarte clar: „Dacă pleci, te omor și apoi mă sinucid”.

Mult prea ușor avem încredere în oameni, mult prea ușor ne amăgim că nouă nu ni se poate întâmpla așa ceva și mult, mult, mult prea toleranți suntem cu astfel de persoane egoiste, violente și care cred că li se cuvine totul, orice, indiferent de la cine iau. Maurizio a ucis-o pe Zîna crezând că astfel o va lua de la alt bărbat, care la rândul său a luat-o de la el. O vedea ca pe o proprietate privată, ca pe un obiect, nu ca pe o ființă umană. În schimb, nu a făcut decât să ia o mamă de la fetițele sale și să le lase în voia sorții, fără să se gândească sau să-i pese măcar o clipă de suferința prin care vor trece și cât de tare le va afecta această crimă.

Un monstru laș și fără nicio urmă de umanitate în el, care imediat după ce înjunghiat-o pe soția sa, a fugit, lăsând-o să moară într-o baltă de sânge. Maurizio a fost apoi prins și pus sub arest la circa 16 ore după oribila crimă. Carabinierii i-au urmărit semnalul telefonului și l-au încercuit în timp ce se afla la volanul mașinii sale Peugeot 207 între localitățile Calcio și Martinengo. L-au dus apoi la cazarma din Treviglio, în așteptarea validării din partea unui judecător a arestului preventiv.

Acuzația este de omor agravat, deși orice crimă de acest gen, premeditată, făcută din egoism, cu un sentiment de posesie asupra vieții unei alte persoane și fără să se gândească la acei copii nevinovați care vor suferi ani la rând de acum înainte, nu poate fi definită doar „omor”. Este pur și simplu o monstruozitate.

Sunteți victimă sau martor la scene de violență domestică?

Vă reamintim datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.

Te-ar mai putea interesa și: