Ziua Europei sărbătorită la Roma cu Orchestra Română de Tineret

Pe notele unor compozitori celebri precum Mozart, Enescu, Vivaldi, Puccini, Bartok sau Boccherini, Ziua Europei a fost sărbătorită la Roma, în data de 5 mai 2019, cu un concert de succes al Orchestrei Române de Tineret. Evenimentul, desfășurat la Auditorium Parco della Musica, un prestigios complex muzical din capitala Peninsulei, a fost organizat de Ambasada României în Republica Italiană, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia și Accademia di Romania in Roma, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

„Acest eveniment cultural se bazează pe cea mai importantă manifestare a coeziunii ca proces istoric al civilizației noastre: muzica”. Subliniind dimensiunea globală a muzicii, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a arătat cum această artă nobilă care, de-a lungul istoriei europene, a constituit un adevărat liant între națiuni și popoare, poate exprima în forma cea mai elocventă diversitatea și în același timp unitatea Europei asemenea instrumentelor care, în varietatea lor, compun armonia sunetului. ”Interpretarea partiturii Uniunii Europene în complexitatea ei poate realiza coeziunea și coerența de care avem nevoie”, a subliniat șeful misiunii diplomatice. Inițiativa a reprezentat, astfel, un prilej de reflecție asupra valorilor fundamentale care stau la baza Uniunii Europene și asupra bogăției patrimoniului cultural comun, ce poate contribui la definirea viitorului Uniunii.

În deschiderea evenimentului au luat, de asemenea, cuvântul, șeful a.i. al Reprezentanței Comisiei Europene în Italia, Vito Borrelli și directorul Accademia di Romania in Roma, prof. Rudolf Dinu.

Totodată, concertul a deschis stagiunea „Europa in Musica”, o stagiune de concerte susținute de tineri muzicieni și artiști consacrați și organizată de membrii cluster-ului EUNIC Roma în perioada mai-decembrie 2019.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov” și Lanto Communication. Din 2014, funcționează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional, Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiție europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene internaționale precum: Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma și, de asemenea, în cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, la Beijing, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

În anul 2019, muzicienii Orchestrei Române de Tineret vor fi prezenți pe noi scene importante din Italia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Germania și Luxemburg. Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret își continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internaționale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic excepțional.

Distribuie acest articol