Ziua internațională de luptă pentru eliminarea discriminării rasiale

În ziua de 21 martie, Organizația Națiunilor Unite marchează, anual, Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale.

A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1966, prin Rezoluția 2142. Ziua de 21 martie a fost aleasă în memoria celor 69 de persoane ucise de poliție în anul 1990, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor care justificau apartheidul, adică politica de segregație rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane.

Deși lupta contra rasismului trebuie dusă zi cu zi, an de an, la 21 martie 2015, ONU organizează evenimente speciale la sediile sale din New York și Geneva, în cadrul cărora va fi analizată amploarea discriminării rasiale în prezent, în lume.

Marcarea în 2017 a acestei zile are tema: „Profilarea rasială și incitare la ură, inclusiv în contextul migrației”.

Drepturile omului sunt indicate fiecărei persoane, fără discriminare. Dreptul la egalitate și dreptul la nediscriminare sunt pietrele de temelie ale legislației privind drepturile omului, potrivit ONU. Cu toate acestea, în multe părți ale lumii, practicile discriminatorii sunt încă larg răspândite, inclusiv rasiale, etnice, religioase, profilarea pe bază de naționalitate, precum și incitarea la ură.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ziua de 21 martie marchează și începutul Săptămânii de solidaritate cu popoarele, care luptă contra rasismului și discriminării rasiale, marcată anual, la inițiativa Adunării Generale a ONU, începând cu anul 1979.

Tot la 21 martie, în amintirea aceluiași masacru din Sharpeville, 1990, în Africa de Sud este marcată și Ziua Drepturilor Omului.

La 21 martie mai sunt sărbătorite:

  • Ziua mondială a teatrului de păpuși
  • Ziua Internațională a Poeziei
  • Ziua internațională a copiilor străzii
  • Ziua internațională a Sindromului Down
  • Ziua internațională a pădurilor
  • Ziua internațională de combatere a insomniei