Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

În anul 1999, Adunarea Generală ONU a declarat data de 25 noiembrie, drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Această dată a fost marcată în memoria celor 3 surori, Mirabal, care se numeau Tatrie, Minerva și Maria Terezii, activiste politice din Republica Dominicană, care au fost asasinate la indicațiile dictatorului dominican Rafael Trujillo (1930-1961), la data de 25 noiembrie, 1961.

Alianţele secrete ale generalului Leonidas Trujillo cu biserica, aristocraţia, intelectualii şi presa, au stat la baza controlului său absolut. În timpul regimului său mai mult de 30.000 de persoane au fost executate.

În Declarația Națiunilor Unite, violența împotriva femeilor este definită drept „orice act de violență bazat pe diferența de sex, care conduce, sau posibil să conducă, la vătămarea corporală, la suferința fizică, sexuală sau psihologică a femeilor. Este considerată violență împotriva femeilor și amenințarea cu altfel de acțiuni, cum ar fi: constrângerea forțată sau privarea de libertate în viața publică sau privată.”

Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la școală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, în spitale. În măsură mai mare sau mai mică se pretrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.

O femeie din 4 este victimă a violenţei domestice la un moment dat în viaţă. Între 6% şi 10% din populaţia feminină a Europei este afectată de violenţa domestică în decursul unui an, conform Eurobarometrului din anul 2010. Peste 35% din femeile din întreaga lume suferă violenţe fizice sau sexuale de-a lungul vieţii, de obicei din partea partenerilor bărbaţi, conform Raportului Organizației Mondiale a Sănătății din anul 2013 pe un eșantion de 81 de țări La nivel mondial, o femeie din 3 este agresată de partenerul său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Europa, peste 27% dintre femei suferă violenţe sexuale sau fizice. În Africa, procentul este de peste 45%. Chiar şi în ţările bogate, violenţa împotriva femeilor este semnificativă, cu peste 23% de procente.

Violența împotriva femeilor continuă să fie o problemă stringentă în statele membre ale UE, afectând drepturile fundamentale de bază ale femeilor, precum demnitatea, accesul la justiție și egalitatea de șanse între femei și bărbați. Impactul violenței împotriva femeilor depășește cu mult persoanele imediat implicate, victima și autorul infracțiunii, afectând familii, comunități și societatea în ansamblu. Egalitatea între femei și bărbați este un principiu de bază al UE. Acesta este recunoscut în tratatele UE și în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Distribuie acest articol