Ziua liberă a îngrijitoarelor din Italia poate fi doar duminica? Răspunsul expertului

Onoranze Funebri Alina

„Am căzut de acord cu îngrijitoarea mamei mele în momentul în care am angajat-o ca duminica să fie zi liberă pentru ea. Fiind foarte religioasă își dorește să meargă la biserică și până acum a fost foarte bine și pentru noi, pentru că a fost o ocazie ca în ziua de duminică să stăm împreună cu toată familia. Recent însă, eu am început la sfârșit de săptămână să lucrez la un restaurant, așa că va trebui să-i schimb ziua liberă îngrijitoarei. Poate refuza? Este o femeie destoinică, responsabilă și nu aș vrea să renunț la ajutorul ei, dar în acest fel mi-e greu. În caz contrar, aș putea să o înlocuiesc doar duminica cu o altă îngrijitoare?”

Răspunsul expertului, conform site-ului Investire Oggi:

- Continuarea articolului după publicitate -

Nu există nicio lege în Italia care să impună ca ziua liberă săptămânală a lucrătorului casnic să fie într-o duminică. A recunoaște această zi ca fiind cea de odihnă săptămânală este o practică destul de răspândită, dar nu este o lege obligatorie. Ziua liberă poate fi în oricare din cele șapte ale săptămânii și rămâne oricum un drept indispensabil al lucrătorului casnic.

În urma acordurilor contractuale este posibil ca părțile să fie de acord pentru o zi diferită, alta decât duminica. Acest lucru este destul de obișnuit pentru muncitorii casnici cu religii diferite, altele decât cea creștină (de exemplu musulmanii).

Pentru înlocuirea îngrijitoarei în ziua ei liberă există agenții care pun la dispoziție personal casnic pentru nevoi sporadice.

Odihna săptămânală pentru personalul casnic din Italia, conform articolului 14 din Contractului Colectiv Național de Muncă (CCNL) este de 36 de ore repartizate astfel: 24 de ore duminica (sau în altă zi din săptămână) și 12 ore în altă zi stabilită de comun acord cu angajatorul prin contractul individual de muncă.

De asemenea, îngrijitoarea mai are dreptul la 2 ore libere zilnic, de obicei în cursul după-amiezii, necesare recuperării efective a energiilor psihofizice. În timpul perioadei de odihnă de 2 ore, dacă dorește, îngrijitoarea poate părăsi locuința angajatorului.

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos

Publicitate
Susține publicația noastră!