Ziua liberă a badantelor din Italia poate fi doar duminica? Precizările CCNL

„Am căzut de acord cu îngrijitoarea mamei mele în momentul în care am angajat-o ca duminica să fie zi liberă pentru ea.

Fiind foarte religioasă își dorește să meargă la biserică și până acum a fost foarte bine și pentru noi, pentru că a fost o ocazie ca în ziua de duminică să stăm împreună cu toată familia.

Recent, însă, eu am început la sfârșit de săptămână să lucrez la un restaurant, așa că va trebui să-i schimb ziua liberă îngrijitoarei. Poate refuza?

Este o femeie destoinică, responsabilă și nu aș vrea să renunț la ajutorul ei, dar în acest fel mi-e greu. În caz contrar, aș putea să o înlocuiesc doar duminica cu o altă îngrijitoare?”

Conform articolului 13 din Contractul Colectiv Național de Muncă (CCNL):

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Odihna săptămânală pentru personalul casnic din Italia, este de 36 de ore repartizate astfel: 24 de ore duminica și 12 ore în altă zi stabilită de comun acord cu angajatorul.

În urma acordurilor contractuale este posibil ca părțile să fie de acord pentru o zi diferită, alta decât duminica, în cazul în care îngrijitoarea este de exemplu de o religie diferită decât cea creștină (de exemplu musulmană).

Așadar, CCNL îi acordă îngrijitoarei următoarea posibilitate: dacă angajatorul îi cere să accepte altă zi din săptămână ca zi liberă, îngrijitoarea poate refuza dacă ea preferă să fie liberă duminica.

De la bun început, ambele părți trebuie să fie de acord pentru schimbarea zilei de odihnă în altă zi a săptămânii decât duminica.

Pentru înlocuirea îngrijitoarei în ziua ei liberă există agenții care pun la dispoziție personal casnic pentru nevoi sporadice.

În cazul în care îngrijitoarea, de comun acord cu angajatorul, alege altă zi din săptămână ca zi de odihnă săptămânală, duminica nu-i va fi plătită cu majorarea de 60%, ci ca o zi normală de muncă.

De asemenea, îngrijitoarea mai are dreptul la două ore libere zilnic, de obicei în cursul după-amiezii, necesare recuperării efective a energiilor psihofizice.

În timpul perioadei de odihnă de două ore, dacă dorește, îngrijitoarea poate părăsi locuința angajatorului.

Distribuie acest articol