Ziua Mondială a Alimentației – Africa, locul unde se moare de foame!

Astăzi, pe 16 octombrie, în peste 150 de țări este aniversată Ziua Mondială a Alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei.

Cu prilejul acestei zile sunt organizate la nivel mondial conferințe, seminarii, mese rotunde, pentru a intensifica eforturile de protejare a mediului înconjurător, îmbunătățirea educației, precum și inițierea de politici guvernamentale adecvate, care să contribuie în mod eficient la asigurarea securității produselor alimentare. Astfel, se atrage atenția asupra factorilor care reduc siguranța produselor alimentare și producția lor, cauzând foamete sau subnutriție la nivel mondial.

Directorul FAO, Josè Graziano da Silva, a explicat accentuarea problemei foametei din ultimii ani prin diminuarea investițiilor în sectorul agricol, scumpirea alimentelor și criza economică.

Peste un miliard de locuitori ai planetei suferă de foame din cauza crizei economice și creșterii prețurilor la alimente în ultimii ani, a declarat directorul general al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Din cei un miliard de oameni care suferă de foame, 642 de milioane trăiesc în Asia – Pacific, 265 de milioane în Africa, 42 de milioane în America Latină și Caraibe și 15 milioane în țările dezvoltate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Țările cele mai afectate de foamete sunt R.D. Congo, Eritreea și Haiti

Africa este în continuare continentul cel mai afectat de foamete.

În cazul în care cantitatea de alimente aruncate s-ar reduce cu 25% în țările dezvoltate, ar fi suficientă hrană pentru toată planeta, arată un raport ONU, conform ”The Guardian.”
În fiecare an 1,3 miliarde de tone de produse alimentare, aproximativ o treime din producție, sunt irosite. Asta înseamnă că 45% din fructe si legume sunt aruncate, 35% din produsele alimentare din pește, 30% din cereale, 20% din lactate și 20% din carne. Iar în unele părți ale globului, 1 miliard de oameni suferă de foame sau malnutriție.

În țările în curs de dezvoltare, familiile cheltuiesc până la 50 la sută din venituri pe alimente, comparativ cu 20 la sută în țările dezvoltate.

Pe planeta noastră trăiesc 7 miliarde de oameni, iar la fiecare cinci zile se nasc încă un milion. În prezent, populația globului este de 10 ori mai mare decât acum 400 de ani.

Distribuie acest articol