Ziua Mondială a Poeziei

La 21 martie, anual, este sărbătorită Ziua mondială a poeziei (World Poetry Day) ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, potrivit www.un.org.

Ziua celebrează una dintre formele cele mai frumoase ale exprimării umane şi ale identităţii culturale şi lingvistice a popoarelor. Prezentă de-a lungul istoriei, în toate culturile şi pe fiecare continent, poezia vorbeşte despre umanitatea noastră comună, despre valorile noastre comune, transformând cel mai simplu poem într-un accelerator puternic pentru dialog şi pace.

Cu prilejul marcării pentru a 20-a oară a Zilei mondiale a poezie, UNESCO pune accentul pe poezia indigenă (băştinaşă), pentru a sărbători rolul unic şi puternic al acesteia în lupta împotriva marginalizării şi nedreptăţii şi în unirea culturilor în spiritul solidarităţii. 2019 a fost declarat Anul internaţional al limbilor indigene (băştinaşe) (ONU / RES / 71/178), iar manifestările organizate de UNESCO sunt îndreptate spre a reafirma angajamentul comunităţii internaţionale de a sprijini popoarele indigene pentru a-şi păstra cultura, cunoştinţele şi drepturile.

„Ca parte a eforturilor de a proteja tradiţiile vii, UNESCO a inclus o serie de forme poetice pe Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, precum: cântecele Hudhud din Filipine, tradiţia orală Mapoyo din Venezuela, Eshuva – rugăciunile din Peru cântate de Harákmbut şi tradiţia orală Koogere din Uganda. Fiecare formă de poezie este unică şi fiecare reflectă universul experienţei umane, aspiraţia spre creativitate, care traversează toate graniţele şi timpurile, dar şi spaţiul în afirmarea constantă a omenirii ca o singură familie. Aceasta este puterea poeziei!”, subliniază în mesajul său directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, pe pagina dedicată zilei unesdoc.unesco.org.

Distribuie acest articol