Ziua Românilor de Pretutindeni, mesajul ambasadorului României în Italia

Duminică, 29 mai 2022, este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni. În acest context, ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a transmis următorul mesaj:

«Dragi compatrioți,
Cu emoție mă adresez astăzi, de Ziua Românilor de Pretutindeni, dumneavoastră, tuturor celor care faceți parte din comunitățile de români din Italia, Malta și San Marino. Rolul de reprezentant al României în cele trei țări mă onorează și mă determină să fac, alături de colegii mei, o prioritate din relația cu dumneavoastră pentru a putea veni în întâmpinarea problemelor cu care vă confruntați, dar și pentru a construi împreună proiecte de promovare a valorilor noastre culturale și identitare. Rolul fiecăruia dintre dumneavoastră este esențial în echipa „România”, o echipă din care îmi doresc să facem parte cu toții, să fim uniți, să ne păstrăm limba, tradițiile, cultura şi dragostea faţă de neam, valori pe care suntem obligați să le împărtășim și copiilor noștri.

Ultimii doi ani au fost marcați de o serie de tensiuni la nivel global care s-au reflectat în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, pe rând ne-am confruntat cu pandemia de coronavirus și mai recent cu o serie de amenințări cu crize, energetice sau alimentare, determinate de războiul din Ucraina. Însă, așa cum fiecare provocare reprezintă și o oportunitate de reinventare, relansare și dezvoltare, societățile în care trăim au arătat că prin unitate orice obstacol poate fi depășit. Au fost identificate soluții la criza sanitară și la cea economică, iar coordonarea și unitatea la nivelul statelor membre în fața agresiunii ruse asupra Ucrainei au arătat că trăim într-o Europă capabilă să apere, să ofere siguranță și să asigure prosperitate pe mai departe.

Acesta este modelul care îmi doresc să inspire și comunitățile din care faceți parte, al unității și al efortului conjugat în beneficiul tuturor. Avem șansa unei comunități puternice și forța acesteia poate genera creșterea vizibilității și promovarea proiectului nostru comun: România.

Nu în ultimul rând, sunt conștientă de expertiza acumulată de fiecare dintre dumneavoastră, care poate fi atât de valoroasă în contextul, dorit, al unei potențiale reveniri în România. Pe aceia dintre dumneavoastră care iau în calcul revenirea în țară, vă voi informa permanent cu privire la oportunitățile de pe piața de muncă din România. Ne aflăm într-un moment în care țara noastră are șansa de a-și asuma un rol important în regiune și de a-și consolida procesul de modernizare, iar întoarcerea cetăţenilor români din diaspora ar putea rezolva o mare lipsă de forţă de muncă calificată. Gestionarea resurselor și a fluxurilor, fie ele materiale sau umane, constituie în lumea actuală baza pentru clădirea strategiilor de influență ale unui stat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dragi români,
Într-o lume în transformare, avem nevoie mai mult decât oricând să rămânem uniți, să ne cunoaștem și să ne întărim încrederea pornind de la apărarea interesului comun și de la promovarea valorilor naționale. Împreună, cei de acasă și cei plecați peste granițe, putem construi un viitor mai bun pentru țară și pentru copiii noștri.
Astăzi, de Ziua Românilor de Pretutindeni vă adresez calde felicitări și îndemnul de a păstra în suflet spiritul, cultura, limba și tradiţiile românești!
La mulți ani!
Gabriela Dancău.»