Începând din anul 2015, conform Legii 299/2017, Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătorește în fiecare an în ultima duminică a lunii mai. Anul acesta, ea pică pe 28 mai. Este marcată în țară prin diverse rememorări istorice și culturale de diferite asociații având ca obiect de activitate păstrarea identității comunităților de români aflați în lume, de asociații ale românilor aflați în diaspora, dar și de proaspăt-înființatul Minister pentru Românii de Pretutindeni (MRP).
Peste patru milioane de români trăiesc în afara granițelor țării și numărul lor pare să crească permanent. Unii fac parte din comunități care au părăsit țara în diverse contexte istorice, alții au plecat la muncă după decembrie 1989. Ziua românilor de pretutindeni este sărbătoarea care intenționeză să-i unească pe toți cei ce trăiesc în străinătate.
Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.
Între anii 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulți români.
În 2012, la împlinirea a cinci ani de la celebrarea acestei zile, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a marcat această sărbătoare, precizând, în cadrul unui comunicat, că MAE consideră conaționalii de pretutindeni drept parte integrantă a poporului român, iar comunitățile românești din afara granițelor țării, un vector activ și puternic de promovare a imaginii României în lume.
Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătorește această zi, ea fiind legiferată în ultima duminică a lunii mai.