Ziua Națională a României sărbătorită la Florența. Inaugurarea expoziției de fotografii dedicată Reginei Maria

Și în orașul Florența din Italia ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită printr-un eveniment care a adunat la ceas de bucurie comunitatea românească. Prin contribuția Asociației Identitate și Cultură Contemporană în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța precum și a Parohiei Greco – Catolice Romane, a fost inaugurată expoziția de fotografii dedicată Reginei Maria, marea doamnă a diplomației europene.

Expoziția, organizată de Asociația Culturală Contemporană a fost prezentată de Mihai Floroiu, inițiatorul și creatorul expoziției, precum și de Gabriel Talmatchi, director adjunct al Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanta, a cărui echipă a colaborat la realizarea evenimentului.

Cei prezenți au putut lua parte și la o dublă sărbătoare românească: cinci ani de la înființarea comunității românești greco – catolice și prezentarea volumului de poezii pentru copii „Și aricii visează” scris de Geta Țirel.

Din partea oficialităților române a luat cuvântul doamna Daniela Dobre, Consul General al României la Consulatul General de la Bologna, care conform tradiției noastre române a fost primită cu pâine și cu sare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În prezentările lor, invitații au reliefat încă o dată importanța păstrării identității și culturii noastre precum și contribuția Reginei Maria la dezvoltarea relațiilor europene și nu numai.

Au adus un plus de culoare serii un grup de românce care, cu emoțiile inerente oricărui început (sper că au fost scuzate) au improvizat și cântat câteva colinde tradiționale, îmbrăcate în frumoasele ii românești.

Un colind frumos ce vestește Nașterea Mântuitorului, ne-au cântat și ne-au umplut inimile de bucurie ascultându-l și Pr. Protopop Valer Sician, Pr. Protopop Ioan Bobarnea și Pr. Viorel Matei, care au dat încă o dată dovada faptului că atunci când există dragoste pentru aproape și dedicație pentru misiunea încredințată, biserica rămâne punctul de referință într-o comunitate.

Seara a continuat într-o ambianță tradițională și cu bufet românesc.

Cu mulțumiri, tuturor celor ce au făcut posibilă această seară de bucurie și simțire românească !

A consemnat: Petra Iosub