136 de ani de la nașterea lui Aurel Vlaicu, geniul care a dat aripi României

Aurel Vlaicu se năștea acum 136 de ani, la 6 noiembrie 1882, în satul Binţinţi, comuna Geoagiu, judeţul Hunedoara, în apropiere de Orăştie. Vlaicu a scris istorie, el a situat România pe locul doi în lume, după Franța, în utilizarea avionului cu destinație militară.

De mic copil a avut o fire temperamentală și curioasă, fire care i-a adus necazuri încă din liceu. În anul 1902 își ia bacalaureatul la Liceul de Stat din Sibiu iar apoi își obține diploma de inginer după ce termină cursurile prestigioasei Ludwig Maximilians Universitet din Munchen. Imediat după momentul absolvirii, lucrează pentru o scurtă perioadă de timp ca inginer pentru celebra fabrică de automobile Opel.

Aurel Vlaicu revine în țară în anul 1908. Un an mai târziu își termină de construit primul planor ajutat de Ion, fratele său, planor cu care efectuează câteva zboruri în satul natal Binținți.

La îndemnurile prietenului său de școală, poetul Octavian Goga, se îndreaptă spre București, unde în fața unui public format din personalitățile epocii de atunci, în frunte cu Spiru Haret, face câteva demonstrații cu prototipul avionului său.

Sprijinit de Casa Regală și Armata Română ambițiosul inventator și pionier al aviației românești și mondiale, construiește la atelierele de la Arsenalul Armatei avionul
“Vlaicu I”, primul avion construit pe teritoriul românesc. Cu acest avion, Aurel Vlaicu va decola prima oară pe data de 17 iunie 1910 deasupra Câmpului Cotroceni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un an mai târziu, inginerul Vlaicu construiește un al doilea avion, celebrul “Vlaicu II”, cu care zboară în mai multe orașe din regat, în cadrul unor turnee în care își face cunoscute invențiile.

În anul 1913, compania engleză Marconi comandă lui Aurel Vlaicu proiectarea și construirea unui avion metalic cu două locuri. Inginerul român purcede la fapte și în doar câteva luni termină avionul, pe care îl denumește “Vlaicu III”. Geniul românesc a mai dăruit astfel o invenție prețioasă omenirii. “Vlaicu III” a fost primul avion funcțional din lume construit integral din metal!

Pe data de 13 septembrie, 1913, Aurel Vlaicu încearcă să traverseze Carpații cu avionul “Vlaicu II”. Intenția sa era aceea de a participa la serbările ASTRA de lângă Orăștie pentru a duce salutul său românilor din Ardeal.

Genialul inventator român, a decolat de la București, a aterizat fără probleme la Ploiești pentru realimentarea cu combustibil, și s-a ridicat din nou în zbor. Avionul său, s-a prăbușit însă la Bănești, lângă Câmpina. Conform anchetelor ulterioare și pe baza datelor despre starea de sănătate a lui Vlaicu, singura concluzie referitoare la tragedia care a îndoliat o țară și un întreg popor, este aceea că Aurel Vlaicu a suferit un atac de cord în timp ce era în zbor, la manșa avionului.

Aurel Vlaicu

A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. Conform raportului făcut de locotenentul aviator Gheorghe Negrescu, primul sosit la locul accidentului, chipul eroului aerului era destins, Aurel Vlaicu părând că zâmbește. ”Sfidător în fața morții, a sorții și chiar a destinului care nu au reușit să-i dărâme visul și dorința sa cea mai mare”, notează Gheorghe Negrescu în memoriile sale.

Distribuie acest articol