19 români au muncit din greu în Italia, dar nu și-au primit salariile. „Am plecat acasă cu buzunarele goale”

Un grup de 19 români care au lucrat în Italia timp de trei luni se confruntă cu o situație incredibilă. După o muncă asiduă, în construcții, nu au fost plătiți de angajatorul român.

Cazul lor a fost adus în atenția publicului de către Florin, unul dintre muncitori, intervievat în cadrul emisiunii de televiziune „Acces Direct“.

Captură de ecran 2023-07-05 162420

Florin, originar din comuna Oniceni, județul Neamț, a relatat cum, sub promisiunea unui salariu decent, el și colegii săi au fost duși în Italia de către Daniel, un angajator român originar din Războieni, județul Iași, dar cu o firmă de construcții în București.

Lucrătorii au avut contracte de muncă în România, dar au fost detașați în Italia, unde au lucrat la fațadele unor clădiri.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Florin spune că în contract scria una, iar în realitate le-a promis altceva. În contract scria că salariul era de 4.000 de eli lunar, dar angajatorul le-a promis că le va da 1.600 de euro. „Asta ca să plătească mai puține taxe la stat”.

„El ne-a dat acolo mâncarea și cazarea, nu scria asta în contract, ne-a zis-o el, din gură, dar la sfârșitul fiecărei luni ar fi trebuit să ne dea salariul din care să oprească banii de mâncare”, a spus bărbatul.

„Am ajuns în Italia pe 11 ianuarie și pe 12 am început munca. Ne-am înțeles cu 1.600 de euro pe lună pentru opt ore de muncă pe zi, programul de la 8 până la 17:00”, a mai relatat muncitorul român.

Pentru Florin și colegii săi, munca a continuat timp de trei luni, însă plata promisă nu a sosit niciodată.

„Am ajuns acolo, toate bune și frumoase, ne-am pus la muncă. După o lună așteptam banii, dar a zis că nu are de unde să ne dea, că nu i-a dat italianul banii și că abia îi primește ne plătește salariile”, a spus Florin, descriind răspunsul dat de Daniel la cererile repetate de plată.

„În trei luni de zile ne-a dat numai 230 de euro ca să mai avem acolo, de-un biscuite, de-o sticlă de apă”.

Cei 19 români susțin că au fost înșelați, ei au plecat din Italia cu buzunarele goale după trei luni de muncă.

„Când am plecat de acolo mi-a dat 100 de euro ca să ajung în țară, am dat 80 de euro pe bilet și mi-a mai rămas 20 de euro”, a spus Florin. „De la București, cu cei 20 de euro trebuia să ajung în Neamț, la mine în zonă, dar nu mi-au ajuns banii.”

Proprietarul firmei de construcții l-ar fi amenințat pe Florin și pe soția acestuia, Lenuța, că-i va da în judecată dacă vor mai susține public că nu i-a plătit pe muncitori.

Florin a adus această problemă în lumina reflectoarelor, apărând la televizor în speranța că i se va face dreptate. În replică, cei de la Acces Direct îl invită pe angajatorul român să își expună varianta proprie a faptelor. VIDEO mai jos:

Distribuie acest articol