24 de români riscă în Italia pedeapsa cu închisoarea. Primeau ilegal „reddito di cittadinanza”

Poliția și Garda de Finanțe a descoperit alți 14 români care au primit în mod regulat venitul de cetățenie (reddito di cittadinanza) fără să fi avut vreodată rezidența în Italia.

Numărul românilor care primesc venituri din cetățenie, chiar dacă nu locuiesc în Italia, este în creștere. După ce Poliția de Stat a demascat în luna februarie a acestui an 10 români care au prezentat declarații false la INPS, pentru a obține ilegal „reddito di cittadinanza”, polițiștii din San Giovanni in Persiceto și agenții de la Garda de Finanțe din Bologna au descoperit alți 14 conaționali care nu au locuit niciodată în Italia, dar primeau venitul de cetățenie.

Investigațiile, efectuate în colaborare cu INPS, au scos la iveală că, folosindu-se de date și declarații false, românii au reușit să fraudeze statul italian de sume lunare cuprinse între 500 și 800 de euro. Cei 24, s-au prezentat la birourile sindicale de tip Patronat declarând în mod fals că locuiau în Italia de mai bine de 10 ani, o condiție obligatorie pentru a beneficia de banii respectivi.

Dar, după cum au constatat anchetatorii, pentru mulți dintre ei nu a fost găsită nici măcar o prezență sporadică pe teritoriul național italian, nu figurau că ar fi avut vreodată rezidența în Italia. Ancheta a început inițial cu semnalarea sosită de la o poștă din Persiceto, unde funcționarii au devenit suspicioși când beneficiarii s-au prezentat să-și retragă cardurile pe care aveau să primească banii.

Românii fost denunțați autorităților judiciare pentru încălcările prevăzute de lege și riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 6 ani. „Dorim sancțiuni severe pentru cei care, cu comportamentul lor, fură resurse care ar putea merge la alți cetățeni aflați în dificultate”, a declarat Carlo Piastra, parlamentar din partea partidului Lega.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

INPS a oprit imediat acordarea ajutorului social și a făcut plângere pentru recuperarea banilor încasați necuvenit, care totalizează în prezent aproximativ 37 000 de euro.

Despre primii 10 români descoperiți în urma acestei anchete puteți citi aici: Primeau Venitul de Cetățenie din Italia, dar ei locuiau în România. Zece români anchetați de autoritățile italiene.

Distribuie acest articol