30 de români au înșelat statul italian cu 146.000 de euro. Au primit ilegal Venitul de cetățenie

Românii au reușit un nou „salt calitativ” în Italia, la capitolul escrocherii legate de RdC (reddito di cittadinanza) sau „Venitul de cetățenie”, și anume încasarea banilor acestui ajutor social de la distanță, fără ca ei să fie măcar pe teritoriul acestei țări. Cel puțin 30 de persoane de naționalitate română ar fi încasat împreună aproximativ 146.000 de euro, în urma încasării în mor ilegal a Venitului de cetățenie, informează Varese News.

Deși unii dintre ei locuiesc în România, au încasat „venitul de cetățenie” acordat de statul italian de la oficiul poștal al orașului Cassano Magnago, din provincia Varese (Lombardia). Acest lucru a fost posibil cu ajutorul unor compatrioți aflați în orașul italian și care aveau procuri în acest sens.

Ancheta a început încă din luna mai, când carabinierii din Cassano Magnago au constatat că la oficiul poștal din oraș urmau să încaseze „venitul de cetățenie” anumite persoane de naționalitate română, care avea și delegații de la alți 12 compatrioți ce au fost descoperiți domiciliați în mod fictiv pe teritoriul italian.

În acel moment, carabinierii Unității de Investigații Varese, împreună cu cei de la Compania din Busto Arsizio, coordonați de Parchetul din Busto Arsizio, au demarat investigații menite să constate posibila prezență a unor organizații ce ar putea favoriza obținerea „venitului de cetățenie” fără a avea efectiv acest drept de către cetățenii italieni și străini alocați pe teritoriul provinciei.

Cercetările efectuate de carabinierii Unității de Investigații, susținute de posturile de carabinieri competente din zonă, au constatat faptul că cel puțin treizeci de persoane, care nu erau de naționalitate italiană, au perceput în mod fraudulos acest ajutor social, în valoare totală de aproximativ 146.000 de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De altfel, românii implicați au declarat în mod fals că au locuit pe teritoriul italian de peste 10 ani, în realitate ei fiind rezidenți în Italia pentru o perioadă mai scurtă sau, în unele cazuri, chiar nu au fost niciodată, fiind astfel de negăsit.

Investigațiile efectuate de carabinieri continuă să caute pe teritoriul provinciei și alți destinatari frauduloși ai „Venitului de cetățenie”.

Primele escrocherii de acest gen au fost depistate în luna februarie, la oficiul poștal din San Giovanni in Persiceto, din nordul orașului metropolitan Bologna, unde 10 români au încasat în mod ilegal „venitul de cetățenie” încă din octombrie 2020, fraudând statul italian cu circa 19.000 de euro.

Ulterior, în luna august, alți 115 români cu vârste cuprinse între 18 și 66 de ani au fost prinși că ar fi beneficiat de acest ajutor social, încasând în total aproape 300.000 de euro prin operațiuni efectuate la oficiul poștal al comunei Ozzano Emilia, din provincia Bologna.

În urma acelei fraude, Francesco Lollobrigida, liderul grupului „Fratelli d’Italia” din Camera Deputaților a declarat că RdC ar trebui desființat imediat. De asemenea, Licia Ronzulli de la „Forza Italia” a precizat că „această măsură de ajutor social este un eșec total și trebuie abrogată cât mai curând posibil”.