Sfaturi pentru reducerea stresului în cazul îngrijitoarelor care lucrează cu bolnavi imobilizați la pat, cu Parkinson sau Alzheimer

Multe dintre româncele care lucrează ca îngrijitoare de bătrâni în străinătate au povești de viață cutremurătoare. Pleacă peste hotare împinse de greutățile familiei și se sacrifică pentru un viitor mai bun, își pun în pericol sănătatea și unele rămân marcate psihic pe viață.

Situațiile la care se expun asistentele familiare românce din străinătate, fără pregătire de specialitate, sunt extrem de periculoase și aceste femei ajung uneori fără a-și da seama în pragul depresiei. La această situație contribuie dorul de familie și copii, sentimentul de dezrădăcinare, dar și munca lor cu bătrânii pe care-i îngrijesc, imobilizați la pat sau cu boli psihice.

Confederația asociațiilor Parkinson Italia transmite unele sfaturi pentru persoanele care acordă, 24 de ore din 24, asistență familială bolnavilor imobilizați la pat, bolnavilor de Parkinson sau Alzheimer. Munca acestor îngrijitoare este una supusă unui mare risc de stres:

  1. Permiteți-vă cel puțin 30 de minute pe zi să vă relaxați. Faceți o activitate care vă place, citiți, practicați grădinăritul, tricotați, faceți o baie fierbinte, meditați. Aceste activități vor reduce stresul și vă vor ridica moralul.
  2. Exprimați-vă sentimentele, emoțiile, trăirile: exprimarea problemelor cu care vă confruntați este eliberatoare și reduce nivelul stresului. Dacă vă este greu să părăsiți casa, invitați-vă prietenii pentru o cafea sau la cină. Este important să interacționați cu persoanele din jurul dumneavoastră pentru a vă împărtăși preocupările.
  3. Economisiți-vă energia, nu vă stresați inutil pentru probleme care nu depind de dumneavoastră, ci concentrați-vă doar pe rezolvarea celor care vă revin, îndeplinindu-le în cel mai bun mod posibil.
  4. Mențineți-vă o stare bună de sănătate: mâncați în mod sănătos și la orar, faceți exerciții fizice, dormiți cât este necesar, verificați-vă periodic la medic starea sănătății;
  5. Participați la un grup de sprijin: este esențial să împărtășiți problemele, părerile, experiențele și să întâlniți alte îngrijitoare care fac aceeași muncă și care se confruntă cu experiențe similare în fiecare zi.
Distribuie acest articol