6 ianuarie, zi liberă în Italia. Cei care aleg să lucreze vor fi plătiți suplimentar

Pentru creștinii din întreaga lume, sfârșitul oficial al sărbătorilor de iarnă are loc pe 6 ianuarie. În această zi ortodocșii sărbătoresc botezul lui Iisus (Boboteaza), iar catolicii Ziua celor trei magi care au dus daruri pruncului sfânt (Epifania).

6 ianuarie – zi liberă la nivel național

Pe tot teritoriul Italiei, ziua de 6 ianuarie este declarată zi liberă la nivel național, iar celor care decid sau sunt constrânși să lucreze datorită naturii muncii lor (personalul sanitar, personalul societăților de transporturi, lucrătorii din sectorul comercial), plata orelor lucrate le va fi suplimentată.

Iată cum sunt plătite sărbătorile legale din Italia în cazul în care decideți să le lucrați:

  • dacă ziua de sărbătoare coincide cu o zi lucrătoare și dumneavoastră primiți un salariu fix, veți fi plătit ca și cum ați fi lucrat, adică nu veți pierde nimic;
  • dacă sărbătoarea coincide cu o zi lucrătoare și sunteți plătit cu ora, în acest caz primiți o majorare egală cu 1/6 din salariul săptămânal;
  • dacă decideți să lucrați în zi de sărbătoare națională veți fi plătit o dată pentru ziua lucrată, plus o majorare de 60% ori ziua liberă se recuperează, ori se adaugă la zilele de concediu. Atenție! Pentru informațiile complete și de la caz la caz, trebuie să consultați CCNL de referință!

Pentru lucrătoarele din sectorul casnic (îngrijitoare, menajere, bone)

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Personalul din sectorul casnic, al asistenței familiare (îngrijitoare, menajere, bone) care acceptă să lucreze joi, 6 ianuarie 2022, va fi plătit cu 60% în plus la plata ordinară a zilei (plata normală a zilei de lucru + 60%), conform art. 16  alin. 3 din CCNL, ori ziua liberă se recuperează, ori se adaugă la zilele de concediu.

Angajatorul este obligat să plătească sărbătorile legale, sub sancțiunea unei amenzi în valoare de la 700 la 4.645 de euro.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20