7 octombrie 2016 – Ziua internațională a zâmbetului.

Harvey Ball desenând faimoasa ”Smiley Face” - Sursă imagine: Cloudfront.net
Harvey Ball desenând faimoasa ”Smiley Face” – Sursă imagine: Cloudfront.net

Ziua internațională a zâmbetului – World Smile Day – este aniversată în prima zi de vineri a lunii octombrie a fiecărui an.

Ziua a fost inițiată de către americanul Harvey Ball, creatorul imaginii „feței zâmbitoare” (smiley face), în 1963, reprezentând un buton galben cu două puncte și o paranteză „închisă”. Astăzi oamenii din toată lumea îl folosesc cu scopul de a-și exterioriza emoțiile pozitive.

Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună.

Preocupat de supra-comercializarea simbolului său și modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piață, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi în care să fie sărbătorită această idee şi a ales prima zi de vineri a lunii octombrie pentru a aniversa Ziua mondială a zâmbetului. Ziua a fost marcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester.

După moartea lui Harvey Ball, în 2001, a fost creată Fundaţia Internaţională a Zâmbetului Harvey Ball, pentru a-i onora numele şi memoria. Fundaţia este sponsor oficial al sărbătorii, în fiecare an.