8 decembrie, zi liberă în Italia. Cei care decid să lucreze vor fi plătiți suplimentar

În Italia, ziua de 8 decembrie, denumită „Festa dell’ Immacolata Concezione”, în care se sărbătorește neprihănita zămislire a Sfintei Fecioare Maria, este decretată prin lege ca zi liberă pentru toți lucrătorii.

Pentru cei care vor lucra pe 8 decembrie, legislația muncii prevede o plată suplimentară a zilei.

Sărbătoarea din 8 decembrie cade în acest an într-o zi de vineri, prin urmare în timpul săptămânii, într-o zi care este de obicei este una lucrătoare pentru angajații publici și privați.

Lucrătorilor angajați cu salariu fix, care aleg să se bucure de ziua liberă și să nu lucreze, le revine retribuția normală a zilei, la sfârșitul lunii vor primi salariul normal.

Pentru cei care vor lucra în această zi, contractul colectiv național de referință prevede o plată suplimentară a zilei

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Această plată variază în funcție de CCNL-ul aplicat. De exemplu, lucrătorilor cărora li se aplică CCNL Commercio și care vor lucra la 8 decembrie, la plata zilei li se garantează o creștere de 30%.

Pentru a da un alt exemplu, CCNL Multiservizi prevede o plată suplimentară egală cu 50%.

În sectorul casnic (îngrijitoare, menajere, bone) cine lucrează pe 8 decembrie primește, pe lângă plata normală a zilei, un plus de 60%

Prestațiile de muncă efectuate în această zi vor fi remunerate cu o majorare de 60% a orelor de lucru efectuate, conform CCNL de sector. Așadar, pe lângă plata normală a zilei, lucrătorii din domeniul casnic care vor lucra, vor primi 60% în plus.

Pentru cei ce lucrează la ore retribuția de bază va fi majorată cu valoarea salariului calculat la 1/6 din orarul săptămânal.

Considerând că în multe cazuri funcționează acordurile între lucrător și angajator, aceștia pot conveni de comun acord în ceea ce privește plata sau dreptul la liber, în aceste zile festive.

8 decembrie – „Festa dell’ Immacolata Concezione”, semnificația zilei

În religia catolică, „Immacolata Concezione” este o dogmă care privește în special păcatul original. Conform Bisericii catolice, orice ființă care se naște, se naște cu păcat, în afară doar de Maria, mama lui Cristos, care este considerată fără de păcat.

„Immacolata Concezione della Beata Vergine Maria” este celebrată de Biserica catolică pe 8 decembrie, în fiecare an. Data precede fix perioada de nouă luni până la nașterea Maicii Domnului, adică 8 septembrie.

Semnificația termenului de „Concepimento” referitoare la această dată, se referă la primul moment de existență sub formă embrionară al viitoarei Sfintei Maria, abia concepută de mama sa, Ana.

Distribuie acest articol