Ghețar prăbușit în Italia: Precizări MAE cu privire la prezența unor cetățeni români printre victime

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România s-a autosesizat în urma tragediei din Italia, de pe vârful Punta Rocca situat pe grupul de vârfuri muntoase Marmolada din munții Dolomiți (Alpii de Est), petrecută duminică, 3 iulie 2022, care a dus la decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, și la dispariția mai multor persoane.

Pe același subiect: Tragedie în munții Italiei, 6 morți și mai multe persoane date dispărute după ce un ghețar s-a prăbușit din cauza caniculei

În acest context, Ambasada României din Italia a constituit o celulă de criză, iar reprezentanții misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare au întreprins demersuri în regim de urgență pe lângă autoritățile italiene și unitățile medicale din regiune pentru a obține informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a victimelor.

„Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români”, se arată într-un comunicat de presă emis de instituția română în urmă cu câteva minute.

MAE precizează însă că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare încă, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit agenției de presă ANSA din Italia, patru din cele șase victime confirmate au fost identificate, trei dintre ele fiind de cetățenie italiană și una de naționalitate cehă. Alte două persoane decedate însă, un bărbat și o femeie, nu au fost identificate încă.

Aceeași sursă informează că circa 30 de persoane sunt considerate dispărute și multe dintre rudele celor decedați, răniți sau dispăruți au ajuns în zonă.

Deși până la această oră nu au fost primite solicitări de asistență consulară la nivelul Ambasadei României la Roma și al celor două Consulate Generale din Trieste și Milano, prin intermediul telefoanelor de urgență, instituția menționează că la Departamentul Consular din cadrul Centralei MAE „a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România”.

„Reprezentanții misiunii diplomatice de la Roma și ai Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano se află în dialog permanent cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale”, anunță Ministerul Afacerilor Externe din România.

Cetățenii români care au nevoie de asistență consulară, în urma prăbușirii ghețarului de pe vârful Marmolada din Italia, pot apela numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

Distribuie acest articol