Tragedie în munții Italiei, 6 morți și mai multe persoane date dispărute după ce un ghețar s-a prăbușit din cauza caniculei

O porțiune masivă din capacul ghețarului de pe vârful Punta Rocca din Alpii de Est (Dolomiți) s-a prăbușit duminică, 3 iulie, în zona montană Marmolada, cunoscută și sub denumirea de Regina Dolomiților. O avalanșă de gheață, zăpadă și stânci i-a „măturat” pur și simplu pe turiștii care urcau liniștiți pe traseul de ascensiune obișnuit, pentru a ajunge în vârf.

Șase morți, opt răniți, un rănit grav și o duzină de dispăruți este bilanțul actual în urma acestui tragic eveniment care a avut loc imediat după prânz, informează ANSA. Marmolada este denumirea unui grup de vârfuri, situat la granița dintre provincia Trento (Trentino-Tirolul de Sud) și provincia Belluno (Veneto), dintre care vârful Punta Penia atinge altitudinea maximă a Dolomiților cu 3.343 metri.

Potrivit primelor informații de la Salvarea Alpină, toate stațiile de salvare montană din zonă au fost activate și cel puțin cinci elicoptere și unități de câini pentru salvarea eventualelor victime s-au deplasat în zonă, pentru a căuta persoanele dispărute. Sâmbătă, 2 iulie, în zona montană Marmolada s-a atins recordul maxim de temperatură, cu aproximativ 10 °C în vârf.

Corpurile neînsuflețite ale victimelor ar fi fost extrase din masa de gheață și stânci, dar nu ar fi fost încă recuperate și duse în aval. Cei opt răniți au fost recuperați de Salvarea Alpină și au fost internați în mai multe spitale din localități apropiate precum: Belluno, Treviso, Trento și Bolzano.

Evenimentul a fost anunțat de Suem 118 din Veneto, care are propriile elicoptere și vehicule folosite de salvamontiști în zonă. Cifra orientativă a victimelor este publicată pe profilurile de socializare Suem. Potrivit primelor informații, detașarea blocului de gheață s-ar fi produs pe porțiunea montană care duce de la Pian dei Fiacconi la Punta Penia pe traseul normal, până în vârful Punta Rocca.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform mărturiilor supraviețuitorilor, blocul de gheață s-a fisurat în două puncte, iar prăbușirea sa a generat un flux masiv de resturi pe un front de aproximativ 300 de metri. În acea porțiune, în momentul desprinderii gheții de peretele stâncos, se aflau mai mulți drumeți ghinioniști.

„Sunt în contact cu șeful Departamentului Protecției Civile Fabrizio Curcio, pentru a-l ține la curent, și cu șeful Delegației de salvare alpină Alex Barattin. Pentru partea venețiană, cele două elicoptere ale Suem 118 din Ulss din Belluno sunt deja operaționale.

Unul dintre elicopterele Protecției Civile din regiunea Veneto este prezent, de asemenea, pentru a transporta la fața locului echipele de salvamontiști cu unități canine. Au fost activate toate echipele de salvamont din zonă. Primii răniți au fost deja recuperați”.

Acestea sunt declarațiile „la cald” ale consilierului pentru Protecția Civilă din Regiunea Veneto, Gianpaolo Bottacin, cu privire la nefericitul accident petrecut pe Regina Dolomiților, în care s-a prăbușit un perete masiv de gheață. Președintele provinciei autonome Trento, Maurizio Fugatti, a ajuns în localitatea Canazei (situată pe valea Val di Fassa), unde a fost înființat urgent un punct operațional.

Cei dispăruți sunt căutați și la această oră. Situația rămâne însă foarte periculoasă, deoarece există riscul unor noi prăbușiri ale altor bucăți de gheață. Un elicopter a fost echipat cu soneria Recco, un echipament modern care facilitează căutarea persoanelor care se află în dificultate în spații deschise.