A murit Toto Cutugno. „L’italiano vero” avea 80 de ani

Una dintre cele mai renumite voci ale Italiei, Toto Cutugno, s-a stins din viață astăzi, 22 august 2023, la vârsta de 80 de ani.

Toto_Cutugno
Toto Cutugno. Imagine de pe afișul turneului mondial din 2022. Sursă foto: biografieonline.it.

Cutugno, care s-a născut la data de 7 iulie 1943, a fost internat la spitalul San Raffaele din Milano în urma agravării unei boli de care suferea de mult timp.

Cântărețul, considerat un simbol al muzicii italiene în străinătate, a devenit cunoscut în special datorită cântecului său „L’Italiano”, care, de-a lungul timpului, a devenit un fel de imn național neoficial.

Cutugno a avut o carieră impresionantă cu 15 participări la renumitul festival de la Sanremo, unde, în 1990, a avut o interpretare memorabilă alături de Ray Charles.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A fost autorul unor hituri iubite atât în Italia, cât și în străinătate, printre care „L’Italiano”, „Il tempo se ne va”, „La mia musica” și „Solo noi”.

De asemenea, s-a distins și ca prezentator de televiziune, conducând o ediție de succes a emisiunii „Domenica In” în 1987.

Deși a fost născut în Toscana, Cutugno a crescut în Liguria și și-a fondat primul grup muzical, „Toto e i Tati”, în tinerețe.

În 1975, cariera sa a cunoscut un salt considerabil în Franța, când Joe Dassin a înregistrat melodia sa „L’ete’ Indien”, care a devenit un hit internațional.

Cutugno a compus și pentru artiști renumiți precum Mireille Mathieu, Dalida, Johnny Hallyday și mulți alții.

În 1980, Cutugno a triumfat la Sanremo cu piesa „Solo noi”, singura sa victorie la prestigiosul festival.

În ciuda clasării pe locul al cincilea în 1983 cu piesa „L’Italiano”, melodia a vândut milioane de copii și l-a făcut faimos la nivel mondial, ajungând să fie iubită chiar și în țări precum Israel, Iran și Corea.

Pe parcursul carierei sale, Toto Cutugno a rămas mereu activ, călătorind și concertând în întreaga lume, rămânând fidel sloganului său: “Lasciatemi cantare con la chitarra in mano, lasciatemi cantare, sono un italiano”.

Cu toate acestea, Cutugno a avut și momente mai tensionate. În 2019, un scandal a izbucnit în Ucraina, când mai mulți deputați au cerut interzicerea intrării sale în țară din cauza presupuselor sale simpatii pro-ruse. Cutugno, surprins și preocupat de această situație, a replicat că a fost mereu apolitic.

Funeraliile lui Toto Cutugno vor avea loc joi, 24 august 2023, la Basilica Parrocchia dei Santi Nereo e Achilleo din Milano.

În urma veștii triste, numeroși colegi și admiratori s-au grăbit să aducă omagii artistului. Enzo Ghinazzi, cunoscut sub numele de scenă Pupo, a spus: „Toto, prieten drag și iubit. Îți urez un drum bun. Ne vei lipsi”.

La fel, Laura Pausini a transmis: „Toto Cutugno a fost un artist, un om și un italian bun și amabil. Am multe amintiri legate de el și sunt sincer tristă pentru dispariția sa. O îmbrățișare familiei sale și fanilor din întreaga lume.”

Cutugno rămâne în inimile multora ca un simbol al muzicii italiene și un ambasador al culturii acestei țări în întreaga lume.