Actriță româncă în Italia: „Chiar dacă ai cetățenie, tot un străin rămâi”

Olga Bălan, o actriță și solistă recunoscută în România, își povestește experiența de viață în Italia, unde locuiește de 27 de ani.

Într-un interviu exclusiv pentru Playtech Știri, artista dezvăluie dificultățile întâmpinate în adaptarea sa în această nouă cultură, precum și provocările carierei sale în străinătate.

Cunoscută pentru rolurile sale din teatru și film, inclusiv în producția „Paradisul în direct”, a mărturisit cum notorietatea sa din România nu a avut rezonanță în Italia.

„În România eram un nume, când am ajuns în Italia eram un nimeni”, a spus Olga Bălan, subliniind dificultățile de a se stabili ca artistă în țara adoptivă.

Primii pași ai artistei în Italia au fost marcați de incertitudine și dorul de casă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„M-am oprit la Napoli, la mama mea, dar nu-mi găseam locul și am revenit la București. Totuși, am hotărât să mai plec încă o dată în Italia, unde am decis să rămân”, a povestit actrița.

„Vreau să spun, din experiența mea, că eu am fost foarte nefericită, foarte mult timp. Ca să schimb situația, mă gândeam ce trebuie să fac și ce să schimb în viața mea. Era o dublă suferință, că sunt departe de casă, dar și că nu eram considerată artistă, nu mă cunoștea nimeni, dar eu am luptat.

Am o chestie a mea, schimb locul, schimb norocul! Dacă văd că ceva nu funcționează și mă nemulțumesc oamenii, ori locul, că nu merg lucrurile, din punct de vedere artistic, imediat am schimbat. Nu m-a ținut nimic țintuită în locul respectiv. Chiar dacă ai casă, undeva, poți spune: Du-te, încearcă și alte lucruri!”, a precizat Olga Bălan.

Dedicarea ei a fost exemplară. Românca a investit timp și efort în studiul limbii italiene și a culturii locale, ajungând să se stabilească la Roma, unde a reușit să se integreze în lumea artistică.

„Studiam câte 3 ore pe zi de italiană și de dialect napoletan”, a menționat ea, adăugând că succesul a venit după un efort considerabil.

De-a lungul anilor, a depășit multiple obstacole, inclusiv dificultatea de a-și face prieteni într-o cultură nouă:

„E greu în străinătate să reușești să intri în sufletul oamenilor”, a mărturisit ea. Cu toate acestea, artista a găsit căldură și acceptare în Napoli, în contrast cu alte orașe, cum ar fi Milano.

„Mi-a luat ceva timp, ca să am un cerc de prieteni. Pot spune însă că, la Napoli, oamenii sunt cu mult mai calzi și te apreciază, te ajută, imediat, ca în România, dacă nu ai o ceapă, îți împrumută, la nevoie. De ce nu m-am stabilit la Milano?

Oamenii sunt mult mai distanți, au pierdut un pic din căldura sufletească, de a sta unii cu alții, de a bea o cafea împreună, de a-și dedica unul altuia timp.”

Între timp, a dobândit cetățenia italiană

În pofida dualității sale de cetățean român și italian, simte că, într-un fel, rămâne tot străină în Italia. „Chiar dacă ai cetățenie, tot un străin rămâi”, a spus ea.

Aceasta nu a împiedicat-o să aibă contracte în ambele țări.

Pandemia de Covid-19 a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra carierei sale: „După pandemie, situația s-a nenorocit, este foarte greu din punct de vedere artistic”.

Recent, Olga Bălan a lansat un nou videoclip alături de logodnicul ei, Dragoș Zaharia. De asemenea, a menționat cu regret că, în ciuda succesului său în Italia, în România nu a primit oferte de la regizori de film.

Olga Bălan continuă să fie o prezență activă în lumea artistică din Italia, demonstrând reziliența și adaptabilitatea în fața provocărilor întâmpinate în străinătate.