Adolescent chinez îndrăgostit de Eminescu și de România. Povestea scurtei sale vieți într-un documentar

„The Joys And Sorrows Of Young Yuguo” (Bucuriile și suferințele tânărului Yuguo), un documentar despre povestea de dragoste dintre un adolescent chinez și România este difuzat în prezent pe Netflix, după ce în luna iunie a avut premiera la Sheffield DocFest 2022.

Yin Yuguo, un chinez îndrăgostit de România și pasionat de poeziile lui Eminescu, a fost student la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. El şi-a pierdut viaţa la 17 ani, în gara din Roman, după ce a sărit din tren. Acum, după aproape patru ani de la moartea sa, un documentar îi spune povestea de viață.

Yin Yuguo s-a născut și a crescut în Kunming, China. Dar cea mai mare parte a vieții lui a fost îndrăgostit de literatura din Europa Centrală și de Est, în special de poezie. Așa că, Yuguo a decis să-și urmeze visele și a aplicat la mai multe universități din Europa de Est. În cele din urmă, a fost acceptat în România, la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău. Yuguo fusese întotdeauna un mare fan al lui Mihai Eminescu, poet romantic român.

„Am descoperit că Yuguo e dragoste pură. M-a uimit dragostea lui pentru toate lucrurile de care noi am uitat. Ni se par chestii prăfuite. Dragostea pentru muzee, pentru poezie, pentru Eminescu, pentru alte culturi, pentru dragoni, pentru oameni. Și dragostea pentru România. Când am descoperit că iubea România, că aici simțea că e casa lui, dintr-un motiv pe care poate nu o să îl înțelegem vreodată, chestia asta clar a rezonat”, a spus regizoarea Ilinca Călugăreanu într-un interviu semnat Libertatea.

Pe 1 decembrie 2018, Yuguo a călătorit la Alba Iulia, pentru a sărbători Centenarul României. Spunea atunci: „Iubesc cultura și literatura română, iar astăzi sunt aici să sărbătoresc cu toată lumea. Le doresc României și românilor un viitor strălucit!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Sursa foto: Recorder

La 26 ianuarie 2019, tânărul chinez a plecat cu trenul regio Adjud-Suceava, spre Târgu-Neamţ, pentru a vizita Cetatea Neamţului. La ieşirea din Gara Roman, a făcut o confuzie, desele opriri de pe traseu l-au derutat într-atât încât a fost convins că trebuia să coboare şi a sărit din mers. Din păcate, acest gest l-a costat viața, băiatul s-a lovit la cap de o bornă kilometrică și a murit pe loc.

Trenul și-a văzut de drum, iar trupul băiatului a rămas aproape o oră în zăpadă, până când l-a văzut un ceferist care trecea prin triaj. Povestea s-a transformat într-un film documentar realizat de Ilinca Călugăreanu.

În ziua în care ar fi împlinit 17 ani, la data de 15 Martie 2019, tânărul a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Bacău.

Filmul Bucuriile și durerile tânărului Yuguo, regizat de Ilinca Călugăreanu, una dintre cele mai importante regizoare de filme documentare de la noi, are 30 de minute și poate fi vizionat pe Netflix.