Români în Italia: Adrian Fartade tânărul pasionat de astronomie și admirat de italieni

Adrian Fartade este un tânăr român în vârstă de 32 de ani, pasionat de astronomie, care trăiește la Florența din anul 2002. A studiat la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității din Siena și este deseori oaspete la diverse posturi de radio și televiziune. Actor la „Nuova Accademia di Teatro d’Arte (NATA)”, ține discursuri în planetarii, școli și teatre din Italia privind explorarea spațială. Este autorul cărților: „A piedi nudi su Marte” (În picioarele goale pe Marte) și „Su Nettuno piovono diamanti” (Pe Neptun plouă cu diamante).

Originar din Bacău, la începutul anilor ’90 Adrian Fartade își petrecea copilăria colecționând fotografii ale planetelor. Dintre toate, lipsea mereu Pluto. Pentru a vedea o imagine cu cea mai îndepărtată planetă a sistemului nostru solar a trebuit să aștepte până în anul 2015, când sonda spațială „New Horizons” a zburat la o distanță minimă de această planetă, făcând primele fotografii de înaltă rezoluție.

În acea noapte, Adrian a anunțat pe canalul său YouTube, link4universe, această noutate. Astăzi, pentru tinerii astronomi italieni, Adrian Fartade este un punct de referință. Mii de tineri entuziaști, studenți și spectatori ocazionali, se găsesc pe canalul său de informare științifică urmărind cele mai recente știri despre cosmologie, astrofizică și astrobiologie, „recenzii științifice” ale filmelor science-fiction, viziuni asupra găurilor negre, despre Big Bang, sau despre ceea ce s-ar întâmpla dacă ne-am arunca într-un canion de pe Miranda, cel mai mic dintre sateliții lui Uranus.

Recent, într-un interviu acordat unui post de radio, Adrian vorbea despre dificultatea de a fi român în Italia și prejudecățile care stigmatizează prin generalizare: «De multe ori se întâmpla să se vorbească rău despre conaționalii mei și m-a deranjat mereu când mi se spunea de către italieni: „A, nu, tu ești ok, ceilalți sunt problema!” Consider că trebuie luptat împotriva prejudecăților de orice natură ar fi ele.» Video mai jos: