Aeroport din Italia, 40.000 de euro nedeclarați găsiți în bagajele a trei pasageri. O parte din bani a fost confiscată

Oficialii vamali de pe Aeroportul Luigi Ridolfi din Forlì (Emilia-Romagna), în colaborare cu Garda Financiară, au interceptat în primele trei luni ale anului 2024 suma de 40.000 de euro nedeclarați.

Banii erau în posesia a trei călători de naționalitate poloneză, care au fost amendați pentru ascunderea sumelor de bani ce depășeau limita legală de 10.000 de euro, permisă pentru transportul de numerar fără declarație vamală.

Cei trei polonezi, doi care soseau în Italia și unul în drum spre Polonia, au fost surprinși cu sumele nedeclarate în bagajele lor, menționează Corriere Romagna.

Pentru a evita penalitățile mai severe, aceștia au optat pentru soluționarea imediată a situației prin plata unei amenzi reduse, care poate ajunge până la 50% din suma care depășește pragul legal.

În cursul ultimilor 12 luni, la Aeroportul Ridolfi au fost detectate încălcări ale obligației de declarare a numerarului în valoare de peste 63.000 de euro, cu o circulație totală a banilor în numerar depășind jumătate de milion de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceste descoperiri subliniază continuarea eforturilor autorităților de a combate evaziunea fiscală și spălarea banilor prin punctele de trecere a frontierei.

Când călătorești poți transporta orice sumă de bani în numerar sau instrumente financiare echivalente, cum ar fi cecuri de călătorie, obligațiuni sau acțiuni. Totuși, este important să cunoști regulile legate de declararea acestor sume:

Limita de Declarare: Dacă suma totală este de 10.000 de euro sau mai mult, trebuie să o declari la autoritățile vamale. Această regulă se aplică atât pentru intrarea în țări UE, cât și pentru ieșirea din UE.

Această regulă se aplică sumei totale pe care o transporți, indiferent de forma în care este (numerar, cecuri, etc.).

Procesul de Declarare: Va trebui să completezi un formular în care să indici suma exactă de bani pe care o transporți, sursa banilor, ce intenționezi să faci cu ei și alte detalii personale.

Consecințe ale nedeclarării sumelor care depășesc 10.000 de euro: Dacă nu declari suma de bani peste această limită, poți fi supus amenzilor sau altor sancțiuni, în funcție de legislația fiecărei țări în care călătorești.

Aceste reguli sunt concepute pentru a asigura transparența și legalitatea transferurilor mari de bani între țările UE, contribuind astfel la combaterea evaziunii fiscale și spălării de bani.