Aeroport din Italia, sute de mii de euro confiscate de la trei pasagere. Nu au declarat banii la agenții vamali

Trei pasagere care au aterizat pe aeroportul Malpensa din Milano (Lombardia) în urmă cu câteva zile s-au ales cu o pagubă de sute de mii de euro după ce au încercat să intre în Italia cu o sumă uriașă de bani fără să o declare.

Potrivit agenției de presă ANSA, cele trei femei au fost depistate de agenții vamali și militarii de la Garda de Finanțe cu un total de 430.000 de euro asupra lor.

La întrebarea dacă au de declarat sume de bani, titluri de stat sau alte mărfuri, pasagerele au dat un răspuns un negativ.

Cu toate acestea, oamenii legii au verificat bagajele lor și au găsit bani ascunși în valize sub formă de bancnote de 100 și 500 de euro, precum și sub formă de franci elvețieni, o mică parte.

Garda de Finanțe a fost astfel nevoită să pună sub sechestru jumătate din suma nedeclarată care depășește 10.000 de euro (limita maximă admisă fără a fi declarată), pentru un total de circa 200.000 de euro, mai precizează sursa citată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Reguli pentru transportul bunurilor în Uniunea Europeană: ce trebuie să declarați și restricții legate de alcool, tutun și produse de origine animală

Pe teritoriul Uniunii Europene, călătorii sunt obligați să declare în scris și să prezinte autorităților vamale anumite bunuri aflate asupra lor.

Acestea includ arme și muniții, materiale explozive, radioactive și nucleare, droguri și substanțe psihotrope, precum și instrumente de plată sub formă de numerar care depășesc echivalentul a 10.000 euro/persoană.

De asemenea, călătorii trebuie să declare sumele de 10.000 euro sau mai mari în numerar sau echivalentul în alte monede, conform site-ului oficial al UE.

Nedeclararea sau declararea eronată poate fi sancționată contravențional sau penal, iar bunurile nedeclarate pot fi reținute în vederea confiscării.

În ceea ce privește alcoolul și tutunul, UE permite transportul acestor produse între statele membre pentru uz personal, dar nu și comercializarea lor.

Există limite specifice privind cantitățile de țigarete, tutun, băuturi spirtoase, vin și bere care pot fi transportate fără a fi nevoie să demonstreze că sunt pentru uz personal.

Unele state membre pot impune limite mai mici pentru numărul de țigări aduse din alte state membre care nu aplică încă nivelul minim al accizelor, dar limita nu poate fi mai mică de 300 de țigări.

În ceea ce privește produsele de origine animală, nu există restricții în cazul transportului acestora între statele membre ale UE.

Cu toate acestea, anumite restricții se pot aplica în cazul apariției unor focare localizate de boli la animale.

Dacă se călătorește în UE din țări aflate în afara spațiului comunitar, nu este permis transportul de carne sau produse lactate în bagaje fără documente veterinare oficiale, pentru a preveni răspândirea bolilor grave în rândul animalelor.

Informații detaliate puteți citi și în următorul articol: