Disperarea unui agricultor italian: „Românii au refuzat oferta mea de lucru, le-am propus mâncare, cazare și 7 euro pe oră”

Giuseppe Pomato, în vârstă de 44 de ani, face parte din a patra generație a unei familii istorice de fermieri din Incisa Scapaccino, provincia Asti din Piemont. El cultivă 60 de hectare de fructe, legume și alune, dar în acest an recolta va fi compromisă de lipsa forței de muncă, secetă și prețurile foarte mari.

Despre criza forței de muncă, agricultorul italian a spus că „am făcut multe cereri pentru lucrători, dar oamenii nu sosesc. Chiar astăzi am primit un refuz din România, am oferit mâncare, cazare și 7 euro pe oră, dar se pare că nu a fost de ajuns. Am avut de obicei câte zece oameni la lucru, dar în acest an vom fi nevoiți să ne descurcăm de unii singuri.”

„Vara aveam o mulțime de tineri care îmi cereau un contract de muncă pentru sezonul estival, dar de când există Venitul de cetățenie (ajutor social – n.r.) lucrurile s-au schimbat, mulți preferă să-și petreacă zilele la bar și să-și completeze veniturile cu ceva de lucru la negru. O rușine pentru această țară și o nedreptate pentru cei care sunt nevoiți să lupte pentru a-și salva propria activitate privată”.

„Lipsa ploii a diminuat recolta la jumătate, fructele se zbârcesc și se usucă pe ramuri. Piersicile și caisele suferă cel mai mult, frunzele au căzut din cauza secetei, fructele sunt mici și cântăresc puțin. Copacii au fost încărcați și am rărit ramurile pentru a face mai multă calitate, în ciuda acestui lucru ei suferă. Pentru a nu vedea fructele uscându-se pe ramuri suntem nevoiți să anticipăm recolta”, a declarat antreprenorul italian pentru La Stampa. Ploile din ultima perioadă sunt prea scurte și violente pentru a oferi pământului ceea ce are nevoie.

În același timp, prețurile de consum cresc vertiginos, dar, în mod paradoxal, pentru cei care produc portofelul rămâne din ce în ce mai gol, dacă cei care le cumpără produsele sunt marii retaileri. În același timp, costurile de producție s-au dublat sau chiar triplat în unele cazuri. „Îngrășământul a trecut de la 35 la 100 de euro pe quintal, motorina agricolă de la 70 de cenți la 1,50. Pentru mine, care am atâtea utilaje și mijloace de transport agricole, impactul este devastator!”, a precizat Giuseppe Pomato.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Și apoi există speculații cu privire la prețuri. Dovleceii vânduți cu 3 euro se plătesc fermierului cu 30 de cenți. „Angrosiştii care deservesc distribuţia pe scară largă ne impun preţuri cu 15-20% mai mici decât anul trecut – continuă Giuseppe Pomato – ei ne spun că trebuie să compenseze creşterea logisticii şi a forţei de muncă. Dar costurile de producție ale fermierilor nu contează ca și pentru alții?”

„Anul trecut am avut pagube de 300 de mii de euro din cauza înghețurilor – a explicat el – nu am cerut despăgubiri pentru că în fața unui munte de hârtii aș fi obținut un fleac. Consider că fiecare dintre noi ar trebui să se descurce singur, dar cred și că statul ar trebui să lase în buzunarele antreprenorilor bani pentru investiții și riscuri, fără a fi nevoit să renunțe la marje de profit”.

Fermierul din Incisa este foarte îngrijorat pentru următoarele luni: „Mă gândesc serios să nu mai semăn pe mai multe hectare de pământ și mulți colegi gândesc ca mine. În acest ritm s-ar putea să ne trezim că nu vom mai avea suficientă mâncare pentru toată lumea.”

Distribuie acest articol