Cartea de identitate italiană: până în august 2018 va fi înlocuită cu cea în format electronic pe tot teritoriul Italiei

Cartea de identitate pe hârtie va fi înlocuită pe întreg teritoriul Italiei cu cardul de identitate electronic (CIE) până în august 2018. Noua carte de identitate electronică este un card similar cu un card bancar, unde informațiile personale sunt stocate pe microcipuri și bandă optică. Ea este deja disponibilă în peste 199 de orașe italiene între care: Roma, Napoli, Milano, Torino, Genova, Veneția, Ragusa.

S-a introdus începând cu 4 iulie 2016, primăriile putând emite noua CIE, conform circularei nr. 10/2016 a Ministerului de Interne.

Cartea de identitate electronică are aceeași destinație precum vechea carte de identitate pe hârtie, este un document de identificare cu ajutorul căruia este posibilă atestarea identității titularului. În datele stocate pe cartea de identitate electronică este prevăzută și posibilitatea ca cetățeanul major să-și indice acordul sau dezacordul pentru donarea de organe în caz de deces. Este prezent, de asemenea, codul fiscal, sub forma unui cod de bare și imagini ale amprentelor digitale (un deget al mâinii drepte și al unuia dintre degetele mâinii stângi). Pentru necesitatea verificării amprentelor de pe noua carte de identitate electronică va fi necesară eliberarea autorizației din partea Ministerului de Interne.

Valabilitatea actului de identitate electronic variază în funcție de vârsta titularului și este:

  • 3 ani pentru minori sub 3 ani;
  • 5 ani pentru copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani;
  • 10 ani pentru adulți.

Costul Cardului este de 16,79 € (peste taxele fixe și de secretariat, dacă este cazul) și include, de asemenea, costurile de expediere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cetățenii pot solicita CIE la primăria de rezidență sau de domiciliu în caz de primă eliberare, deterioare, pierdere sau furt al documentului de identitate. După solicitare, eliberarea cărții electronice de identitate va avea loc în șase zile lucrătoare, la adresa indicată de cetățean la momentul cererii sau la Primărie.

Cărțile de identitate pe suport de hârtie și electronic eliberate până la emiterea noii CIE își mențin valabilitatea până la scadență.

Primăriile vor fi dotate cu o infrastructură formată din stații de lucru informatizate prin intermediul cărora vor putea obține toate datele cetățeanului. În momentul în care stațiile de lucru vor fi operative, fiecare primărie va elibera noua CIE și nu va mai fi posibil să se procedeze la emiterea cărții de identitate pe suport de hârtie și nici a cărții electronice de identitate inițială pe cale experimentală.

Toate detaliile cu privire la noua carte de identitate în format electronic, le puteți găsi pe site-ul Ministerului de Interne italian, accesând această pagină: http://www.cartaidentita.interno.gov.it/

Distribuie acest articol