Ajun de Moș Nicolae. Tradiții și obiceiuri din mai multe țări europene

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Tradițiile și obiceiurile de Sfântul Nicolae diferă de la o țară la alta. Sfântul Nicolae este patron spiritual în Olanda, Rusia, Grecia, Italia, Sicilia, Franța și în multe orașe din Germania, Austria, Elveția și Belgia.

Italia

- Continuarea după publicitate -

Marea sărbătoare italiană San Nicola celebrează aducerea rămășițelor Sfântului Nicolae în localitatea Bari. Atunci când turcii au cucerit Asia Mica, mulți creștini s-au temut că nu vor mai putea face pelerinajul la mormântul Sfântului Nicolae din Myra. Marinarii italieni au recuperat, însă, moaștele Sfântului și le-au adus la Bari, unde s-a construit o mare bazilică în onoarea Sfântului Nicolae.

În ajunul zilei Sfântului Nicolae, copii din Molfetta, un oraș aflat pe malul Mării Adriatice, așează pe o masă din casă o tavă cu o scrisoare în care cer daruri și promit să fie cuminți în următorul an. În timpul nopții, Sfântul Nicolae umple tăvile cu cele mai multe din cadourile cerute, cu ciocolată, bomboane și alte bunătăți.

Germania 

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În regiunile romano-catolice din sudul Germaniei, precum Bavaria, Sfântul Nicolae (Sankt Nikolaus) își face apariția sub înfățișarea unui episcop, cu o lungă barbă albă și baston episcopal. Înaintea acestui eveniment, casele trec printr-o curățenie generală, iar copiii își șterg și își lustruiesc încălțămintea.

În seara dinaintea sosirii Sfântului Nicolae, copiii lasă pe tăvi sau în încălțăminte scrisori în care descriu ce își doresc, împreună cu morcovi sau alte bunătăți pentru măgarul sau calul alb al sfântului.

Acestea sunt așezate în afara casei sau în interior, sub pat, lângă șemineu sau pe un pervaz, în speranța că vor fi găsite de Sântul Nicolae.

În timpul nopții, sfântul merge din casă în casă, având asupra lui o carte în care sunt scrise faptele copiilor. Dacă aceștia au fost buni, primesc în pantofi sau pe tăvi fructe, nuci și dulciuri iar dacă au fost răi, sunt răsplătiți cu cartofi, cărbuni sau nuiele.

În unele districte nemțești, 12 tineri îmbrăcați în paie și având măști care reprezintă animale, dansează în urma Sfântului Nicolae, sunând din tălăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară, făcându-se că le bat, un fel de pedeapsă simbolică pentru eventualele rele săvârșite.

- Continuarea după publicitate -

Spania

Sfântul Nicolae este foarte popular în Spania, fiind patronul multor lăcașe de cult. Oamenii practică obiceiul „caminata” constând dintr-un lung drum parcurs pe jos (pelerinaj) la o biserică a Sfântului Nicolae, timp de trei zile de luni, succesive.

Înaintea fiecărei slujbe zilnice au loc rugăciuni speciale ale unor persoane care caută ajutor. Rugăciunile încep cu o invocație, continuă cu un imn, un psalm și o citire a scripturilor. Slujba se încheie cu o litanie a Sfântului Nicolae, cu rugăciunea „Tatăl nostru” și o altă rugăciune urmată de un imn.

Aceste slujbe sunt preferate în special de femei, mai ales în perioadele în care trec prin dificultăți financiare.

Franța

- Continuarea după publicitate -

În Franța, Sfântul Nicolae sosește mai întâi în Alsacia, Lorena, Nord-Pas-de-Calais și Brittany. În aceste regiuni, Sfântul este însoțit de un măgăruș încărcat cu coșuri pline de cadouri și bunătăti pentru copii.

În ajunul marii sărbători, înainte de a merge la culcare, copiii își pun pantofii lângă șemineu și îi adresează un cântec Sfântului Nicolae. Dimineața, încălțările sunt burdușite cu daruri și dulciuri. Chiar și cei mai cuminți copii, primesc și o nuia de mesteacăn împodobită cu o fundă, întrucât orice copil mai face și năzdrăvănii.

Danemarca

În Danemarca, Moș Nicolae vine adus de reni, cu un sac în spinare, însoțit de elfii cărora copiii le oferă lapte și budincă de orez.

Austria

Sfântul Nicolae, sfântul preferat al copiilor, este onorat de-a lungul întregii Austrii. Se spune că Dumnezeu i-a răsplătit generozitatea permițându-i să se reîntoarcă pe pământ în fiecare an, pentru a aduce cadouri copiilor ascultători.

Sfântul Nicolae (sau Nicolo ori Niklaus) este înfățișat ca un episcop, cu veșminte largi și cu o mitră. El poartă o carte mare în care, pe parcursul întregului an, îngerii au scris ce fapte bune și rele a făcut fiecare copil.

Tradiția menționează că Sfântul Nicolae este însoțit întotdeuna de o creatură înfricoșătoare, Krampus, cu un aspect de diavol, acoperită cu blana și purtând o mască hidoasă, cu o lungă limbă roșie.

- Continuarea după publicitate -

Krampus ține într-o mână un băț sau o nuia cu care amenință copiii care nu s-au purtat frumos sau nu și-au făcut lectiile. Sfântul Nicolae nu îl lasă, însă, niciodată pe Krampus să se atingă de vreun copil. Atunci când copiii promit că vor fi buni și silitori, Sfântul Nicolae îi răsplătește cu cadouri.

Polonia

Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri. În Polonia Moș Neculai se numește Mikołaj iar în Ungaria, Mikulás. În Cehia și Slovacia el se numește  Mikuláš.

Olanda

La jumătatea lunii octombrie televiziunea olandeză transmite în direct sosirea oficială în țară a Sfântului Nicolae și a ajutorului său, Zwarte Piet. Sfântul vine, an de an, pe un vas cu aburi care ancorează de fiecare dată în portul altui oraș sau sat.

Purtând hainele tradiționale de episcop, Sfântul Nicolae (Sinterklaas), sosește în centrul localității pe un cal alb și este întâmpinat de către primar. Cu această ocazie are loc o paradă care îl poartă pe sfânt pe străzile întregii localități.

Sfântul Nicolae (Sinterklaas) își face apariția cu câteva săptămâni mai devreme față de 6 decembrie pentru a verifica dacă toți copiii s-au purtat bine. Împreună cu Zwarte Piet, el vizitează școli, spitale, magazine și case.

- Continuarea după publicitate -

În această perioadă, brutăriile scot pe piață „speculaas”, niște prăjiturele aromate specifice sfântului. La fel ca și în alte țări, copiii își pregătesc în ajunul zilei de Sfântul Nicolae pantofii, în care pun bilețele cu darurile preferate și lasă un morcov, niște fân sau o farfurioară cu apă pentru calul sfântului.

A doua zi dimineață, ei găsesc în încălțăminte monede de ciocolată, dulciuri și cadouri. Cei obraznici primesc în dar cărbuni sau mici săculeți cu sare. În Olanda, pe vremuri, copiii își primeau cadourile numai în saboți de lemn iar în mănăstirile-școală, tinerele eleve își agățau șosetele la ușă, cu bilete pentru Sfântul Nicolae în care își lăudau cumințenia, iar dimineața le găseau pline cu fructe glasate sau bomboane.

România

În România, Sfântul Nicolae este sărbătorit de creștinii ortodocși pe 6 decembrie. Aceasta este una dintre cele mai așteptate sărbători din an, pentru că atunci vine și Moș Nicolae.

Astfel, în seara de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să își spele ghetuțele, să le dea cu cremă și să le așeze frumos lângă ușă, pentru a primi daruri de la Moș Nicolae.

Moșul are un dar și pentru copiii neascultători: o nuielușă.

Tradiția darurilor de Moș Nicolae pornește de la povestea a trei fete sărace care nu aveau zestre și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați bogați. Aflându-le suferința, Sfântul Nicolae le-a aruncat, noaptea, pe geam, niște săculeți cu bani, care au căzut în ciorapii sau ghetele fetelor.

Acum, la vârsta maturității, ne reamintim cu nostalgie de acele seri minunate când ne pregăteam cizmulițele.

Moș Nicolae venea în fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care înmiresmau zilele de iarnă ale copilăriei noastre. Acum, din țară sau din depărtări, ne simțim din nou legați, prin firul amintirilor, de acele vremuri magice ale copilăriei.

Ați pregătit cizmulițele? Moș Nicolae vine sigur și în acest an!