Alarmă de secetă în Italia. „În unele zone nu plouă de aproape patru luni”

Administrațiile mai multor regiuni din Italia sunt îngrijorate cu privire la riscul de secetă din această țară, care devine tot mai mare din cauza lipsei de ploi.

Potrivit agenției de presă ANSA, regiunile din nordul Peninsulei sunt cele mai afectate momentan, dar problema se extinde, de asemenea, și asupra unor regiuni din centrul Italiei.

„În unele zone, de fapt, nu plouă de aproape patru luni și situația se înrăutățește, cu cisternele deja puse în funcțiune în unele localități”, informează ANSA.

Președintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, a anunțat deja că va cere guvernului de la Roma să declare stare de urgență în această zonă, eventual încercând să implice și colegii din regiunile învecinate.

„Este o situație extrem de delicată, sunt îngrijorat de luni de zile”, a declarat Fontana.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alberto Cirio, președintele regiunii Piemonte, a trimis de asemenea o cerere la autoritățile centrale din capitala Italiei pentru a declara stare de calamitate în agricultură.

Ministrul Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, a anunțat înființarea unui Comitet Național de Coordonare a Observatorilor la Autoritățile pentru Bazine.

„Înființăm o masă politică instituțională de mare profil pentru a face o imagine de ansamblu asupra măsurilor la nivel național”, a spus ministrul italian.

Această stare de alertă se extinde rapid și în centrul Italiei, potrivit raportului asociației consorțiilor de recuperare, care vorbește despre „primul sezon în care consecințele schimbărilor climatice în Peninsulă sunt masiv evidențiate”.

În Toscana, de exemplu, râul Arno are debitele înjumătățite față de media lunară, iar Ombrone este redus la o stare torenţială. În regiunea Marche, râul Sentino atinge deja un minim istoric, precum Esino și Nera. 

În Umbria, rezervoarele Lacului Trasimeno și barajul Maroggia s-au redus practic la jumătate față de anii precedenți, iar Tibrul a înregistrat cel mai scăzut nivel din 1996. În Lazio, situația râului Aniene este gravă, debitul râului Sacco se prăbușește și aceeași soartă o au și nivelurile lacurilor Nemi și Bracciano, care sunt în scădere drastică.

Apa a devenit peste tot o resursă rară și prețioasă. Federico Caner, consilier din Veneto și coordonator al sectorului agricol al Conferinței Regiunilor, spune că, dacă situația continuă, vor fi obligați să ceară guvernului să intervină pentru a impune folosirea apei pentru uz uman și agricol cu predominare față de folosirea ei pentru producerea energiei, ajungând astfel, în mod inevitabil, să pună în dificultate un sector deja greu încercat de evenimentele internaționale și de criza energetică globală, provocate de războiul din Ucraina.

Compania Edison, în acord cu regiunea Lombardia, a decis să mărească degajările de apă în aval de rezervoarele Valtellina pentru următoarele zece zile. O alegere care va reduce și mai mult producția de energie hidroelectrică, deja în scădere cu peste 50% față de mediile istorice. 

Cu toate acestea, alarma privește cel mai mult sectorul agricol. Consorțiul de Recuperare Burana, care se ocupă de o porțiune mare de teren agricol din Emilia-Romagna, spune că dacă această situație persistă, nu vor mai exista condiții pentru a extrage apa din Po și, prin urmare, pentru a iriga câmpurile.

De aici și apelul, împărtășit oarecum de toți actorii din această afacere, de a „folosi cu atenție resursele limitate de apă disponibile”. 

Coldiretti, cea mai mare asociație din sectorul agriculturii italiene, trage de asemenea un semnal de alarmă cu privire la secetă. Conform reprezentanților asociației, mai mult de o pătrime din teritoriul național italian (28%) este in pericol de deșertificare.

Dar partea cea mai îngrijorătoare, au mai precizat cei de la Coldiretti, este înaintarea panei saline, provocată de creșterea cotelor mării, care face imposibilă cultivarea în zonele deltei din cauza nivelului ridicat de apă sărată care ajunge în râuri.